|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UECHI / C650
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UECHI
/
C650
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Procesy a zařízení potravinářských výrob
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
Seminář
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
10 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
0
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je vytvořit u studentů představu o základních potravinářských operacích a odpovídajícím aparaturním vybavení.
|
Požadavky na studenta
|
Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti také prověřovány testem a jeho výsledky jsou započítány do celkové klasifikace.
|
Obsah
|
Vymezení základních pojmů, technické, ekonomické, ekologické a bezpečnostní aspekty potravinářských výrob, základní bilanční úvahy, materiálové provedení potrubí a aparátů Mechanické operace Drcení, mletí, třídění, granulace, doprava tuhých částic, obaly Hydromechanické operace. Základy potravinářské reologie a reometrie, hydrostatika, hydrodynamika, tok a doprava tekutin, čerpadla Míchání tekutin, usazování v gravitačním a odstředivém poli. Filtrace, koláčová, hloubková, dynamická, membránové separační procesy. Operace sdílení a výměny tepla, mechanismy sdílení tepla, odparky, kondenzátory, chladiče, zmrazování potravin, vedení tepla, přestup, prostup, výpočet izolací, zjednodušený výpočet tepelného výměníku Operace sdílení a výměny hmoty, fázová rovnováha, mechanismy sdílení hmoty, základní typy výpočtu procesů s protiproudým stykem dvou fází. Destilace (rovnovážná, diferenciální), rektifikace. Extrakce, extrakce z kapaliny, extrakce z tuhé fáze (vyluhování), superkritická extrakce. Sušení. Konvekční, kontaktní, radiační a sublimační sušení (lyofilizace), charakteristiky sušícího prostředí, vlhkost materiálu, křivka sušení, základní zařízení . Chemické reaktory a bioreaktory.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Himmelblau D.M. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering. Prentice Hall PTR, 1996.
-
Základní:
Lecjaks Z. a kol. Chemické inženýrství I. VŠCHT Pardubice, 1993.
-
Základní:
Volák Z a kol. Chemické inženýrství II. VŠCHT Pardubice, 1993.
-
Základní:
Cakl J. a kol. Příručka k chemickoinženýrským výpočtům I. Univerzita Pardubice, 2001.
-
Základní:
Cakl, Jiří . Úvod do procesů a zařízení potravinářských výrob I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-671-4.
-
Doporučená:
Singh R.P. Introduction to Food Engineering, 3 vydání. Academic Press, 2001.
-
Doporučená:
Smith P.G. Introduction to Food Process Engineering. 2003.
-
Doporučená:
Kadlec, Pavel. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: Key Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
-
Doporučená:
Drdák M., Studnický J., Mórová E., Karovičová J. Základy potravinárskych technológií. 1996.
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Projekt individuální
|
25
|
Domácí příprava na výuku
|
28
|
Příprava na dílčí test
|
30
|
Příprava na zkoušku
|
70
|
Kontaktní výuka
|
56
|
Celkem
|
209
|
|
Předpoklady - další informace k podmíněnosti studia předmětu |
Matematika I, Základy fyzikální chemie |
Získané způsobilosti |
Student se po absolvování předmětu orientuje v základních procesech a v aparaturním vybavení potravinářských výrob. Zná základní terminologii a měl by být schopen zvyšovat své znalosti studiem specializované odborné literatury. Má vytvořen základ pro odbornou komunikaci s technology a ostatním technickými pracovníky potravinářských výrob. |
Vyučovací metody |
- Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Nácvik dovedností
|
Hodnotící metody |
- Ústní zkouška
- Písemná zkouška
|
|
|
|