Název předmětu | Laboratoř z analytické chemie |
---|---|
Kód předmětu | KALCH/C020P |
Organizační forma výuky | Laboratoř |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Letní |
Počet ECTS kreditů | 3 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Kvalitativní analýza : Důkazy vybraných kationtů a aniontů. Kvantitativní analýza : Chelatometrie - stanovení hořečíku, mědi a směsi bismutu a olova, stanovení hliníku a směsí olova se zinkem a vápníku s hořčíkem Manganometrie, bromátometrie - stanovení železa a peroxidu vodíku, stanovení antimonu. Jodometrie - stanovení mědi v mosazi, antimonu a formaldehydu. Merkurimetrie, argentometrie - stanovení thiokyanatanů, stanovení bromidů a jodidů. Alkalimetrie, acidimetrie - stanovení kys. fosforečné, octové a borité, stanovení tuhého vzorku uhličitanů. Gravimetrie - vážkové stanovení železa jako oxidu železitého, vážkové stanovení niklu jako dimethylglyoximátu.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Laborování |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je praktické seznámení posluchačům se základními postupy chemické analýzy, tj. seznámit je s principy metod kvalitativních i kvantitativních rozborů vzorků za pomocí praktických úloh.
Posluchač je po absolvování kurzu schopen se nejen orientovat, ale i sám prakticky použít metody kvalitativní a zejména kvantitativní analýzy zahrnující jednotlivé odměrné i vážkové metody včetně nezbytné přípravy vzorků k analýze. |
Předpoklady |
Základy středoškolských znalostí z analytické chemie
KOANCH/C002 ----- nebo ----- KOANCH/C222 |
Hodnoticí metody a kritéria |
Písemná zkouška, Analýza výkonu studenta
Posluchač je povinen absolvovat všechny předepsané úlohy. Průběžná kontrola přípravy: Každý týden krátký vstupní test, 3x za semestr větší test. Závěrečná zkoušková písemka, ústní zkoušení. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |