Předmět: Stopová analýza

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Stopová analýza
Kód předmětu KALCH/C050
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Fischer Jan, doc. Ing. CSc.
  • Česla Petr, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Úvod do problematiky stopové analýzy. Vymezení pojmů, oblasti použití, typy vzorků, problémy stopové analýzy. Citlivost, meze detekce a stanovitelnosti, statistické hodnocení výsledků a metod. Správná laboratorní praxe. Systematická kontrola metod a výsledků; standardy, referenční materiály a jejich příprava. Čistota chemikálií. Druhy vzorků a jejich odběry, přechovávání a úprava před analýzou podle typů. Předběžné dělící metody. Obohacovací, extrakční a čistící techniky. Extrakce kapalinou. Extrakční destilace, kodestilace. Zrychlená extrakce rozpouštědlem. Extrakce tuhou fází, experimentální uspořádání, volba sorbentu. Extrakce nadkritickou tekutinou. Derivatizace. Experimentální uspořádání, důvody derivatizace pro HPLC a GC, příklady. Instrumentální metody ve stopové analýze: chromatografie, spektrální metody, elektrochemické metody, radiochemické metody. Spojení separačních a spektrálních technik. Úvod do problému, důvody spojení a informační kvalita výstupních dat, instrumentální realizace. Klasické zkoušky a důkazy, imunologické, enzymatické a biologické metody, použití optických a jiných senzorů. Analýza technických vzorků, vod, ovzduší a plynů, potravin, zemědělských vzorků, půd, fyziologických vzorků, klinická a soudní analýza. Lokální analýza a analýza povrchů, stopová analýza na velké vzdálenosti. Příklady analýzy vybraných skupin látek (N-nitrosoaminy, polycyklické aromatické uhlovodíky, polychlorované bifenyly, polychlorované dibenzodioxiny a dibenzofurany).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Předmět Stopová analýza má studentovi ukázat některé teoretické a praktické aspekty analýzy vzorků se stopovými koncentracemi sledovaných analytů a současně naznačit mezioborovost problematiky analýzy stopových koncentrací. Zároveň má ukázat, jak při řešení této problematiky využít znalostí získaných v jiných monotematičtěji zaměřených předmětech.
Absolvováním předmětu získá student přehled o přípravě vzorků, využití instrumentálních analytických metod a statistickém vyhodnocení dosažených výsledků při stanovení stopových koncentrací analytů.
Předpoklady
Znalosti analytické, fyzikální (a organické) chemie na úrovni bakalářského stupně studia.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Rozsah znalostí na úrovni odpřednášené látky.
Doporučená literatura
  • Beyermann K. Organická stopová analýza. Praha, 1987.
  • Churáček J. a kol. Nové trendy v teorii a instrumentaci vybraných analytických metod. Praha, 1993.
  • Prichard E. (editor), MacKay G.M., Points J. Trace analysis. Cambridge, 1996.
  • Šůcha L., Vláčil F. Mikroanalýza a stopová analýza anorganických látek. Praha, 1988.
  • Westwood S.A. Supercritical fluid extraction and its use in chromatographic sample preparation, 1993, Chapman&Hall, London..
  • Zief M., Kiser R. Solid phase extraction for sample preparation, 1988, J.T. Baker, Phillipsburg..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2015) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2016) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2013) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní