Název předmětu | Seminář ze separačních metod |
---|---|
Kód předmětu | KALCH/C052 |
Organizační forma výuky | Seminář |
Úroveň předmětu | Magisterský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Letní |
Počet ECTS kreditů | 1 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Kvalitativní analýza - retence. Mrtvý retenční čas a objem, průtok mobilní fáze, korekční faktor na tlakový spád. Retenční charakteristiky absolutní a relativním korelace retenčních charakteristik. Charakteristiky kolon - účinnost, počet pater, výškový ekvivalent, rozlišení, separační číslo, požadovaný počet pater. Vyhodnocování chromatogramů z chromatografie v plošném uspořádání. Vyhodnocování elektroforetogramů a záznamů z dalších elektromigračních technik. Kvantitativní analýza v chromatografii, elektroforéze, odezva detektoru, detekční limit. Pracovní techniky kvantitativní analýzy.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Metody samostatných akcí |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je procvičení využití základních znalostí z oboru chromatografických a elektromigračních analytických separačních technik v praxi.
Absolvent předmětu ovládá vyhodnocování chromatogramů a elektroforegramů a zpracování chromatografických dat, postupy zaměřené na kvantitativní a kvalitativní analýzu a hodnocení separačních technik. |
Předpoklady |
Předpokládány jsou znalosti v rozsahu bakalářského studia na FCHT.
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Písemná zkouška
Zápočet je udělen na základě úspěšného absolvování písemné práce na minimálně 50 %. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2013) | Kategorie: Chemické obory | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2015) | Kategorie: Chemické obory | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2016) | Kategorie: Chemické obory | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |