Předmět: Základy výživy a výživová politika

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Základy výživy a výživová politika
Kód předmětu KALCH/C365
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Základní pojmy ve výživě, fyziologické potřeby člověka, psychické a sociální vlivy. Historický vývoj složení stravy. Fyziologické principy přeměny živin. Hlavní živiny ve výživě (proteiny, sacharidy, tuky). Esenciální anorganické látky ve výživě. Vitamíny a příbuzné látky. Přísady v potravinách, základní dělení. Cizorodé látky v potravinách, základní dělení. Doporučené dávky živin a potravin, nástroje společnosti pro ovlivnění výživy. Diferencované stravování, společné stravování, speciální systémy stravování. Trendy ve stravování, národní a kulturní specifika.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Metody samostatných akcí
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače se základy přeměny živin a výživy nutné pro udržení dobrého zdraví. Studenti se také seznámí s nástroji státu nebo společnosti, kterými lze ovlivnit výživu obyvatelstva. Součástí výkladu budou také přehledy o složení některých potravin, použití aditivních látek a základní dělení kontaminantů.
Absolvent získá základní přehledy v oblasti výživy a stravování a je schopen řešit otázky týkající se zdravé výživy vhodnosti či škodlivosti některých potravin. Je kompetentní rozhodovat o vhodném složení stravy a posoudit rizika spojená s jejich konzumací.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

100% - písemný test
Doporučená literatura
  • Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Praha, 1992.
  • Pokorný J., Pánek J. Základy výživy a výživová politika. Praha, 1996.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2013) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2015) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2014) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní