Název předmětu | Základy výživy a výživová politika |
---|---|
Kód předmětu | KALCH/C365 |
Organizační forma výuky | Přednáška |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Letní |
Počet ECTS kreditů | 5 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný, Povinně-volitelný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Základní pojmy ve výživě, fyziologické potřeby člověka, psychické a sociální vlivy. Historický vývoj složení stravy. Fyziologické principy přeměny živin. Hlavní živiny ve výživě (proteiny, sacharidy, tuky). Esenciální anorganické látky ve výživě. Vitamíny a příbuzné látky. Přísady v potravinách, základní dělení. Cizorodé látky v potravinách, základní dělení. Doporučené dávky živin a potravin, nástroje společnosti pro ovlivnění výživy. Diferencované stravování, společné stravování, speciální systémy stravování. Trendy ve stravování, národní a kulturní specifika.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Přednášení, Metody samostatných akcí |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je seznámit posluchače se základy přeměny živin a výživy nutné pro udržení dobrého zdraví. Studenti se také seznámí s nástroji státu nebo společnosti, kterými lze ovlivnit výživu obyvatelstva. Součástí výkladu budou také přehledy o složení některých potravin, použití aditivních látek a základní dělení kontaminantů.
Absolvent získá základní přehledy v oblasti výživy a stravování a je schopen řešit otázky týkající se zdravé výživy vhodnosti či škodlivosti některých potravin. Je kompetentní rozhodovat o vhodném složení stravy a posoudit rizika spojená s jejich konzumací. |
Předpoklady |
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Písemná zkouška
100% - písemný test |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2016) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2013) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2015) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2014) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |