Název předmětu | Základy potravinářských technologií |
---|---|
Kód předmětu | KALCH/C506 |
Organizační forma výuky | Přednáška |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Letní |
Počet ECTS kreditů | 3 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Technologie sladovnictví a pivovarství. Fermentační výroba ethanolu, příprava lihovin fermentačním i směsným způsobem. Technologie vinařství. Technologie octárenství. Metody konzervace potravin, příprava nealkoholických nápojů. Technologie masa a masných výrobků. Technologie mléka a mléčných výrobků. Technologie cukrovarnictví, využití melasy v potravinářském průmyslu. Výroba čokoládových a nečokoládových cukrovinek. Exkurze do vybraného potravinářského podniku.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o základních principech nejvýznamnějších potravinářských výrob.
Po absolvování předmětu je posluchač schopen se orientovat v problematice technologických postupů týkajících se výroby nejdůležitějších výrobků potravinářského průmyslu. |
Předpoklady |
Předpokládá se zkladní orientace v oblasti potravinářství.
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Ústní zkouška
Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2016) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2013) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2015) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2014) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |