Předmět: Chemie a analýza potravin

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Chemie a analýza potravin
Kód předmětu KALCH/C512
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Řezková Soňa, Ing. Ph.D.
  • Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
  • Hájek Tomáš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Základní metrologické termíny a definice - validace analytické metody. Nejistota analytického výsledku - volba analytické metody. Stanovení vody v potravinách. Akivita vody v potravinách, metody měření, sorpční izotermy Důkaz přítomnosti aminokyselin a bílkovin v potravinách. Stanovení hrubé, čisté, travitelné bílkoviny - hydrolýza bílkovin. Stanovení lipidů, tuková čísla, žluknutí lipidů. Stanovení sacharidů, redukující cukry, polysacharidy. Analýza senzorických látek ( alkoholy, karbonylové sloučeniny). Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o analýze základních složek potravin a potravinářských surovin, zpracování vzorků před analýzou a použití klasických analytických metod v potravinářství.
Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientovat se v analytických metodách mající využití v potravinářském průmyslu. Dokáže zvolit vhodnou metodu pro kvalitativní a kvantitativní stanovení cílového analytu.
Předpoklady
KALCH/C019 nebo KALCH/CO19K nebo KALCH/C023

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Ústní zkouška 100%
Doporučená literatura
  • Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin. Praha, 1988.
  • Eskin N.A.M., Robinson D.S. Food Shelf Life Stability, 2001, CRC Press, Boca Raton..
  • Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin, 2000, Ivan Straka, Újezd u Brna.. Praha.
  • Velíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor.. Tábor, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2015) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2014) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2013) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní