Vyučující
|
-
Mikysek Tomáš, Ing. Ph.D.
-
Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
-
Bartoš Martin, Ing. CSc.
-
Česla Petr, doc. Ing. Ph.D.
-
Husáková Lenka, doc. Ing. Ph.D.
-
Švecová Blanka, Ing. Ph.D.
-
Metelka Radovan, Ing. Ph.D.
-
Fischer Jan, doc. Ing. CSc.
-
Hájek Tomáš, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Gradientová eluce v kapalinové chromatografii 2. IČ spektrometrie 3. Stripping voltametrie 4. Plynová chromatografie - analýza etanolu 5. Plamenová AAS, mikrovlnné rozklady 6. Kapilární zónová elektroforéza 7. Izotachoforéza 8. Stopová analýza HPLC 9. UV spektrometrie 10. Plynová chromatografie - analýza lihovin 11. SPFT stanovení potravinářských barviv 12. Stopová analýza Hg 13. Prvková analýza nápojů 14. MEKC - stanovení kofeinu
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Laborování
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit posluchače s moderními metodami a instrumentací. V druhém cyklu pak tyto znalosti uplatní při praktických měřeních reálných vzorků.
Předmět je součástí předmětu "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti uplatní v rámci diplomové práce.
|
Předpoklady
|
Znalosti analytické, fyzikální (a organické) chemie na úrovni bakalářského stupně studia.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška, Posouzení zadané práce
Provedení všech laboratorních úloh - 60% známky Písemné testy vždy v polovině a na konci laboratoří - 40% známky
|
Doporučená literatura
|
-
Tištěné návody k jednotlivým laboratorním úlohám.
-
Churáček J. a kol. Analytická separace látek. Praha, 1990.
-
Kolektiv autorů. Návody úloh pro Pokročilá instrumentální analýza. Pardubice, 2007.
-
Zýka J. (ed.). Analytická příručka, díl I a II. Praha, 1988.
|