Předmět: Pokročilá instrumentální analýza

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Pokročilá instrumentální analýza
Kód předmětu KALCH/C523
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 9
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mikysek Tomáš, Ing. Ph.D.
  • Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
  • Bartoš Martin, Ing. CSc.
  • Česla Petr, doc. Ing. Ph.D.
  • Husáková Lenka, doc. Ing. Ph.D.
  • Švecová Blanka, Ing. Ph.D.
  • Metelka Radovan, Ing. Ph.D.
  • Fischer Jan, doc. Ing. CSc.
  • Hájek Tomáš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Gradientová eluce v kapalinové chromatografii 2. IČ spektrometrie 3. Stripping voltametrie 4. Plynová chromatografie - analýza etanolu 5. Plamenová AAS, mikrovlnné rozklady 6. Kapilární zónová elektroforéza 7. Izotachoforéza 8. Stopová analýza HPLC 9. UV spektrometrie 10. Plynová chromatografie - analýza lihovin 11. SPFT stanovení potravinářských barviv 12. Stopová analýza Hg 13. Prvková analýza nápojů 14. MEKC - stanovení kofeinu

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače s moderními metodami a instrumentací. V druhém cyklu pak tyto znalosti uplatní při praktických měřeních reálných vzorků.
Předmět je součástí předmětu "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti uplatní v rámci diplomové práce.
Předpoklady
Znalosti analytické, fyzikální (a organické) chemie na úrovni bakalářského stupně studia.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Posouzení zadané práce

Provedení všech laboratorních úloh - 60% známky Písemné testy vždy v polovině a na konci laboratoří - 40% známky
Doporučená literatura
  • Tištěné návody k jednotlivým laboratorním úlohám.
  • Churáček J. a kol. Analytická separace látek. Praha, 1990.
  • Kolektiv autorů. Návody úloh pro Pokročilá instrumentální analýza. Pardubice, 2007.
  • Zýka J. (ed.). Analytická příručka, díl I a II. Praha, 1988.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní