Předmět: Určování struktury, identifikace a stanovení organických látek

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Určování struktury, identifikace a stanovení organických látek
Kód předmětu KALCH/C529
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Jandera Pavel, prof. Ing. DrSc.
  • Fischer Jan, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Obecné zásady postupu při určováni struktury a identifikaci organických látek. Stanovení vnějších znaků vzorku, fyzikálních konstant čistých látek. Rozpustnost a její využití ke klasifikaci organických látek. Úpravy směsí a čištění vzorků před identifikací - využití jednoduchých technik destilace, sublimace, krystalizace, filtrace a ultrafiltrace, extrakce tuhých a kapalných vzorků kapalinou, extrakce a mikroextrakce tuhou fází, extrakce nadkritickou tekutinou, gelové a adsorpční kolonové chromatografie. Důkazy elmentů v organických látkách. Klasické a moderní automatické metody stanovení obsahu obsahu uhlíku, vodíku, dusíku halogenů, síry a kyslíku v organických látkách. Základní metody konstituční analýzy organických látek. Obecné zásady přípravy derivátů, identifikace a určování struktury látek chemickými, spektrálními a chromatografickými technikami. Identifikace, určování struktury a stanovení uhlovodíků. Identifikace, určování struktury a stanovení organických halogensloučenin. Identifikace, určování struktury a stanovení alkoholů. a fenolů. Identifikace, určování struktury a stanovení aldehydů a ketonů. Identifikace, určování struktury a stanovení etherů, chinonů, a sacharidů. Identifikace, určování struktury a stanovení karboxylových kyselin. Identifikace, určování struktury a stanovení esterů anhydridů a chloridů karboxylových kyselin. Identifikace, určování struktury a stanovení aminů a aminokyselin. Identifikace, určování struktury a stanovení amidů a nitrilů karboxylových kyselin, nitrosloučenin, nitrososloučenin a azosloučenin. Identifikace, určování struktury a stanovení organických sloučenin obsahujících síru.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Předmět má za cíl seznámit studenty se základními chemickými, spektrálními a separačními metodami používanými při analýze organických látek, se zvláštním důrazem na možnosti kombinace jednotlivých přístupů a metod.
Absolvent předmětu je obeznámen s obecnými postupy klasifikace vzorků organických látek na základě rozpustnosti a chemických reakcí, s možnostmi charakterizace látek pomocí fyzikálních konstant, postupy při úpravách, čištění a separaci vzorků, kvalitativní a kvantitativní elementární analýze, konstituční analýze a přípravou derivátů za účelem charakterizace.
Předpoklady
Základní kurzy organické a analytické chemie, kurz atomové a molekulové spektrometrie, kurz separačních analytických metod. Ke zkoušce z předmětu Určování struktury, identifikace a stanovení organických látek je nutné mít splněny předměty C101+C526, resp. C101+C654.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Písemná část zkoušky - identifikace vybrané organické látky. Ústní část zkoušky.
Doporučená literatura
  • Churáček J. a kol. Analytická separace látek, 1990, SNTL Praha..
  • Churáček J. Funkční analýza a identifikace organických látek, 1981, VŠCHT Pardubice..
  • Jandera P. Atomová a molekulová spektroskopie se zaměřením na stopovou analýzu kontaminantů - díl B: Molekulová spektroskopie v organické analýze.. Univerzita Pardubice, 1999.
  • Večeřa M., Gasparič J. Důkaz a identifikace organických látek. 2. vydání, 1973, SNTL Praha..
  • Worsfold P.J., Townshend A., Poole C.F. (eds). Encyclopedia of Analytical Science. Amsterdam, 2005.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2013) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2015) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2016) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní