Předmět: Atomová spektrometrie se zaměřením na analýzu potravin a biologických materiálů

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Atomová spektrometrie se zaměřením na analýzu potravin a biologických materiálů
Kód předmětu KALCH/C557
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Husáková Lenka, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. týden: Úvod do atomové spektrometrie: elektromagnetické záření, jeho vlastnosti a interakce s hmotou, princip a zákonitosti vzniku atomových spekter, emisní a absorpční spektra, pravděpodobnost absorpce a emise, vlastnosti spektrální čáry, historie, klasifikace metod atomové spektrometrie. 2. týden: Atomová absorpční spektrometrie (AAS): princip, instrumentace (zdroje záření, optický systém, atomizátory, detektory, zpracování signálu, systémy pro korekci nespecifické absorpce). 3. týden: Plamenová AAS a AAS s elektrotermickou atomizací (ETA). Interference matrice v AAS a její eliminace. 4. týden: Generování těkavých sloučenin: Hydridová technika, princip, použití, generování, transport a atomizace hydridů, interference matrice, metoda studených par, princip, použití, termooxidační stanovení rtuti. 5. týden: Optická emisní spektrometrie (OES): princip, uspořádání, budící zdroje, optický systém (optické uspořádání, monochromátory, polychromátory, sekvenční a simultánní analýza), detekce záření. 6. týden: Spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP): vznik a fyzikální vlastnosti plazmatu, instrumentace v ICP-OES, interference matrice, analytické využití. 7. týden: Atomová fluorescenční spektrometrie (AFS): princip, instrumentace. 8. týden: Atomová spektrometrie subvalenčních elektronů: princip, primární a sekundární excitace, relaxační proces, RTG záření, značení čar RTG spektra, metody atomové spektrometrie subvalenčních elektronů. 9. týden: Rentgenová fluorescenční spektrometrie (XRF): buzení charakteristického záření a jeho monochromatizace, detekce, vyhodnocení XRF spektra, vlnově disperzní (WDXRF) a energiově disperzní (EDXRF) systémy a jejich srovnání, kvalitativní a kvantitativní analýza, interference matrice. 10. týden: Hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu (ICP-MS): princip, historie, konstrukce spektrometrů, hmotnostní analyzátory, rozlišovací schopnost, systémy pro vnášení vzorku. 11. týden: Interference matrice v ICP-MS analýze a možnosti jejího odstranění, analytické aplikace. 12. týden: Příprava vzorku pro metody atomové spektrometrie. 13. týden: Speciace prvků za využití vybraných metod atomové spektrometrie. 14. týden: Srovnání atomových spektrálních metod. Metrologické aspekty a praktické aplikace metod atomové spektrometrie při analýze vzorků potravin a biologických materiálů.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s teoretickými základy vybraných spektrálních metod nacházejících uplatnění v oblasti anorganické prvkové analýzy. Pozornost je věnována moderní přístrojové instrumentaci, možnostem a způsobům využití nejdůležitějších instrumentálních metod optické atomové spektrometrie, anorganické hmotnostní spektrometrie a spektrometrie subvalenčních elektronů při analýze potravin a biologických vzorků. Student je seznamován s jednotlivými kroky analytického postupu, důraz je dále kladen na možnosti řešení konkrétních analytických problémů následně usnadňující v reálné praxi posoudit vhodnost použití jednotlivých analytických postupů a metod a kriticky zhodnotit dosažené výsledky.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • Černohorský T., Jandera P. Atomová spektroskopie. Univerzita Pardubice, 1997.
  • Jandera P., Černohorský T. Atomová a molekulová spektroskopie se zaměřením na stopovou analýzu kontaminantů. Díl A-Atomová spektroskopie. Univerzita Pardubice, 1995.
  • Meyers R.A. Encyclopedia of Analytical Chemistry. John Wiley Sons Ltd., Chichester, United Kingdom, 2000.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní