Předmět: Fyziologie výživy a hygiena potravin

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Fyziologie výživy a hygiena potravin
Kód předmětu KALCH/C608
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
  • Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Složení a funkce jednotlivých částí trávicí soustavy. Trávení proteinů, sacharidů, tuků a jejich úloha ve výživě. Metabolismus etanolu a vliv konzumace alkoholických nápojů na zdraví člověka. Energetický metabolismus. Voda ve výživě. Speciální stavy související s výživou. Nemoci spojená s výživou. Výživa kojenců, dětí, adolescentů, dospělých a starých lidí. Hygiena výživy. Pravidla dodržování hygieny (legislativa). Syrová versus technologicky upravená strava. Vliv kulinární úpravy pokrmů na výživovou jakost pokrmů. Funkční potraviny.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy přeměny živin, vitamínů a minerálních látek. Dále jsou studenti seznámeni se základy zdravé výživy a vlivem výživy na zdraví člověka.
Absolvent získá komplexní a detailní znalosti ve fungování trávení a metabolismu živin a energie. Dokáže posoudit vliv životního stylu na zdraví jednotlivce, je kompetentní v otázkách dopadu konzumace jednotlivých složek potravin na zdraví člověka jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém časovém horizontu. Dokáže odhadnout míru zdravotního rizika spojenou s konzumací pokrmů.
Předpoklady
Základy biochemie, organické chemie, základy výživy

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

písemná zkouška - 100%
Doporučená literatura
  • Caballero, Trugo, Insel. Encyclopedia of food sciences and nutriton. Oxford, 2003.
  • časopis Společnosti pro výživu. Výživa a potraviny. 1995.
  • Insel, Paul. Nutrition. Boston: Jones and Bartlett, 2004. ISBN 0-7637-0765-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2016) Kategorie: Zdravotnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2015) Kategorie: Zdravotnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2014) Kategorie: Zdravotnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2013) Kategorie: Zdravotnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní