Vyučující
|
-
Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
-
Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Složení a funkce jednotlivých částí trávicí soustavy. Trávení proteinů, sacharidů, tuků a jejich úloha ve výživě. Metabolismus etanolu a vliv konzumace alkoholických nápojů na zdraví člověka. Energetický metabolismus. Voda ve výživě. Speciální stavy související s výživou. Nemoci spojená s výživou. Výživa kojenců, dětí, adolescentů, dospělých a starých lidí. Hygiena výživy. Pravidla dodržování hygieny (legislativa). Syrová versus technologicky upravená strava. Vliv kulinární úpravy pokrmů na výživovou jakost pokrmů. Funkční potraviny.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy přeměny živin, vitamínů a minerálních látek. Dále jsou studenti seznámeni se základy zdravé výživy a vlivem výživy na zdraví člověka.
Absolvent získá komplexní a detailní znalosti ve fungování trávení a metabolismu živin a energie. Dokáže posoudit vliv životního stylu na zdraví jednotlivce, je kompetentní v otázkách dopadu konzumace jednotlivých složek potravin na zdraví člověka jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém časovém horizontu. Dokáže odhadnout míru zdravotního rizika spojenou s konzumací pokrmů.
|
Předpoklady
|
Základy biochemie, organické chemie, základy výživy
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
písemná zkouška - 100%
|
Doporučená literatura
|
-
Caballero, Trugo, Insel. Encyclopedia of food sciences and nutriton. Oxford, 2003.
-
časopis Společnosti pro výživu. Výživa a potraviny. 1995.
-
Insel, Paul. Nutrition. Boston: Jones and Bartlett, 2004. ISBN 0-7637-0765-1.
|