Vyučující
|
-
Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
-
Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Potravinářská legislativa v ČR/EU. Rozdělení cizorodých látek v potravinách, E kódy. Konzervační látky. Antioxidanty. Náhradní a umělá sladidla. Syntetická barviva. Ostatní aditivní látky. Těžké kovy. Ropné látky, halogenované uhlovodíky. Polyaromatické uhlovodíky. PCB, PCF, PCDD a PCDF. Pesticidy. Biogenní aminy, látky vznikající během skladování a termických operací. Alkaloidy, mykotoxiny. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - anorganické látky. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - organické látky.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o základních problematikách týkajících se toxikologie se zaměřením na potraviny, aditivní látky a kontaminanty potravin. Součástí je také přehled metod zpracování a analýzy vzorků.
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách. Posluchač je také kompetentní rozhodovat o vhodné metodice pro zpracování a analýzu vzorků.
|
Předpoklady
|
KALCH/C522 nebo jakékoliv instrumentální metody analytické
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Ústní zkouška 100%
|
Doporučená literatura
|
-
Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha..
-
J.P.F. D'Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.
-
S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.
-
Velíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor.. Tábor, 1999.
|