Předmět: Potravinářská aditiva a kontaminanty

» Seznam fakult » FCH » KALCH
Název předmětu Potravinářská aditiva a kontaminanty
Kód předmětu KALCH/C881
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
  • Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Potravinářská legislativa v ČR/EU. Rozdělení cizorodých látek v potravinách, E kódy. Konzervační látky. Antioxidanty. Náhradní a umělá sladidla. Syntetická barviva. Ostatní aditivní látky. Těžké kovy. Ropné látky, halogenované uhlovodíky. Polyaromatické uhlovodíky. PCB, PCF, PCDD a PCDF. Pesticidy. Biogenní aminy, látky vznikající během skladování a termických operací. Alkaloidy, mykotoxiny. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - anorganické látky. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - organické látky.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o základních problematikách týkajících se toxikologie se zaměřením na potraviny, aditivní látky a kontaminanty potravin. Součástí je také přehled metod zpracování a analýzy vzorků.
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách. Posluchač je také kompetentní rozhodovat o vhodné metodice pro zpracování a analýzu vzorků.
Předpoklady
KALCH/C522 nebo jakékoliv instrumentální metody analytické

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Ústní zkouška 100%
Doporučená literatura
  • Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha..
  • J.P.F. D'Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.
  • S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.
  • Velíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor.. Tábor, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní