Předmět: Agrochemie

» Seznam fakult » FCH » KANT
Název předmětu Agrochemie
Kód předmětu KANT/C156
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Svoboda Ladislav, doc. Ing. CSc.
  • Dohnalová Žaneta, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Biogenní prvky v rostlinách a v půdě Fyziologie rostlin Základy půdoznalství, fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půd Sorpční vlastnosti půd a jejich význam pro výživu rostlin a hnojení Průmyslová a statková hnojiva Komposty Prostředky na ochranu rostlin - rozdělení, princip účinku, použití Precizní zemědělství Chemické a biologické látky ve výživě hospodářských zvířat Minerální krmné doplňky

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Integrace poznatků, které studenti získali předchozím studiem chemických, biochemických a technologických předmětů, jejich další prohloubení a uplatnění v zemědělství při zachování udržitelného rozvoje.
Absolvent předmětu je vybaven znalostmi požadovanými na různých pracovních pozicích v zemědělství, průmyslu, ve výzkumu a vývoji a v dalších oblastech souvisejících s výrobou a používáním agrochemikálií.
Předpoklady
Znalosti biochemie, biologie, anorganické, organické a fyzikální chemie, anorganické technologie (průmyslová hnojiva).

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Předmět je zakončen zkouškou písemným testem a ústní zkouškou. Podmínkou přistoupení k ústní zkoušce je správné zodpovězení min. 50% otázek písemného testu.
Doporučená literatura
  • Barker A. V., Pilbeam D. J. (Eds). Handbook of Plant Nutrition. Taylor & Francis, Boca Raton, 2007.
  • Essington M. E. Soil and Water Chemistry. CRC Press, Boca Raton, 2004.
  • Georgievskij V. I. a kol. Minerálna výživa zvierat. Príroda, Bratislava, 1982.
  • Müller F. (Ed.). Agrochemicals. Wiley-VCH, Weinheim, 2000.
  • Ohkawa H., Miyagawa H., Lee P. W. (Eds.). Pesticide Chemistry. Wiley-VCH Weinheim, 2007.
  • Procházka S., Macháčková I., Krekule J., Šebánek J. a kol. Fyziologie rostlin. Academia, 1998.
  • Uhlíř Z., Socha J. Agrochemie. VŠCHT Pardubice, 1992.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Anorganická technologie (2013) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Anorganická technologie (2015) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Anorganická technologie (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní