Předmět: Základy agrochemie

» Seznam fakult » FCH » KANT
Název předmětu Základy agrochemie
Kód předmětu KANT/C831
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Dohnalová Žaneta, doc. Ing. Ph.D.
  • Svoboda Ladislav, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Složení rostlin Fotosyntéza a faktory, které ji ovlivňují Vznik a vývoj půdy Typy půd a jejich vlastnosti Živiny v půdě a rostlinách Hnojiva - rozdělení, vlastnosti a použití Ochrana rostlin a úrody - význam a metody Prostředky na ochranu rostlin - rozdělení, vlastnosti a použití Specificky účinné látky ve výživě hospodářských zvířat

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Představit agrochemii jako multidisciplinární předmět věnovaný využití moderních poznatků chemie a bichemie v zemědělství za účelem zvyšování produkce a kvality zemědělských výrobků.
Znalosti získané absolvováním předmětu vytváří dobré předpoklady pro práci v rostlinné či živočišné výrobě, v průmyslu hnojiv, prostředků na ochranu rostlin a krmných doplňků, ve výzkumu a vývoji v oblasti agrochemie a v dalších příbuzných odvětvích.
Předpoklady
Znalosti základů biochemie, biologie, anorganické, organické a fyzikální chemie, anorganické technologie (průmyslová hnojiva).

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Předmět je zakončen zkouškou v podobě písemného testu, který je průřezem celého předmětu. Podmínkou složení zkoušky je správné zodpovězení min. 50% otázek.
Doporučená literatura
  • Müller F. (Ed.). Agrochemicals. Wiley-VCH, Weinheim, 2000.
  • Ohkawa H., Miyagawa H., Lee P. W. (Eds.). Pesticide Chemistry. Wiley-VCH, Weinheim, 2007.
  • Procházka S., Macháčková I., Krekule J., Šebánek J. a kol. Fyziologie rostlin. Academia, 1998.
  • Uhlíř Z., Socha J. Agrochemie. VŠCHT Pardubice, 1992.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2015) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2014) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2013) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní