Předmět: Laboratoře z potravinářské mikrobiologie

» Seznam fakult » FCH » KBBV
Název předmětu Laboratoře z potravinářské mikrobiologie
Kód předmětu KBBV/C521
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šilha David, doc. Ing. Ph.D.
  • Moťková Petra, Ing. Ph.D.
  • Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři, všeobecké pokyny pro provádění mikrobiologických rozborů v potravinářství. Zpracování tekutých, sypkých a kašovitých vzorků potravin k mikrobiologickému vyšetření. Zpracování vzorků potravin tuhé konzistence a vzorků s vyšším obsahem tuku. Stanovení celkového počtu mezofilních aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů kultivační metodou. Stanovení celkového počtu kvasinek a plísní. Osmofilní kvasinky a plísně, potenciálně aflatoxinogenní plísně. Stanovení aerobních a anaerobních sporotvorných mikroorganismů v potravinách. Stanovení kyselinotvorných, proteolytických, lipolytických a slizotvorných mikroorganismů v potravinách. Stanovení koliformních mikroorganismů metodou kultivační a metodou MPN. Identifikační testy na rozlišení koliformních mikroorganismů. Stanovení enterokoků. Potvrzující testy na enterokoky. Důkaz salmonel, pomnožení. Potvrzující biochemické a sérologické testy na salmonely. Důkaz rodu Campylobacter. Konfirmace rodu Campylobacter. Bacillus cereus v potravinách. Hemolytické streptokoky. Stanovení St. aureus v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
Nácvik dovedností, Laborování, Pracovní činnosti
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámení studenta se základními mikrobiologickými rozbory potravin, přičemž se vychází z platných norem ČSN ISO. Kromě kontroly potravin se studenti naučí metody kontroly pitné vody pomocných látek v potravinářství, kosmetických prostředků a obalů. Jsou probírány všechny významné MO (pozitivní i negativní se vyskytující v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní zručnost v detekci a konfirmaci mikroorganismů způsobujících zkázu potraviny a patogenů, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen vybrat vhodnou metodiku k jejich stanovení a orientovat se v ČSN ISO normách.
Předpoklady
KALCH/C518 - Bakalářská práce

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Analýza výkonu studenta, Systematické pozorování

Písemná zkouška. Jsou prověřovány základní znalosti laboratorních technik rozborů potravin. Předpokladem je absolvování všech laboratorních úloh.
Doporučená literatura
  • Nařízení komise (ES) č. 1441/2007 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
  • Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
  • Platné normy ČSN ISO..
  • Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní