Předmět: Biofyzikální chemie

» Seznam fakult » FCH » KFCH
Název předmětu Biofyzikální chemie
Kód předmětu KFCH/CD04
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Komersová Alena, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Vymezení biofyzikální chemie. Klasifikace a organizace biosystémů, odlišení od neživých systémů. Fyzikální a chemické metody studia biomolekul a jejich seskupení do úrovně biopolymerů. Struktura a vlastnosti biopolymerů: bílkoviny, nukleové kyseliny, polysacharidy a lipidy. Biomembrány, biotermodynamika: termodynamické zvláštnosti biosystémů, entropie - pravděpodobnost, uspořádanost a informace; základy nerovnovážné termodynamiky. Základy enzymologie: klasifikace, názvosloví, struktura a formy výskytu enzymů. Kinetika biochemických procesů: enzymatické reakce - rovnice Michaelis-Mentenové, vícesubstrátová kinetika, kinetika inhibice enzymů. Kinetika růstu a množení mikroorganismů a substrátová kinetika ve vsádkovém reaktoru a chemostatu. Základy farmakokinetiky: kinetika rychlého intravaskulárního a extravaskulárního podání léku.

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Výstupy z učení
Získání znalostí o 1) rozdělení a vlastnostech biosystémů do úrovně biopolymerů z hlediska fyzikální chemie, 2) analytických metodách umožňujících kvalitativní a kvantitativní popis biosystémů a 3) aplikaci termodynamiky a reakční kinetiky na biosystémy.
Absolvent tohoto předmětu bude schopen samostatně řešit fyzikálně-chemické problémy z oblasti biotermodynamiky (např. výpočty energetických změn při bioreakcích) a kinetiky procesů probíhajících v biosystémech (např. stanovení reakčního schematu a rychlostních konstant enzymatických a fakmakokinetických reakcí).
Předpoklady
Úspěšné absolvování základů matematiky, fyziky, obecné a anorganické, organické, analytické a fyzikální chemie (zejména termodynamiky a chemické kinetiky).

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Písemná a ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Devlin T. M. Texbook of Biochemistry, Willey-Liss, 3. edition 1992.
  • Kodíček M., Karpenko V. Biofyzikální chemie, Academia Praha 1977.
  • Komers K., Čegan A., Komersová A., Machek J. Biofyzikální chemie. Univerzita Pardubice, 2003.
  • Kotyk A., Horák J. Enzymová kinetika, Academia Praha 1977.
  • Vodrážka Z. Fyzikální chemie pro biologické vědy, Academia Praha 1982.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní