Předmět: Klinická výživa

» Seznam fakult » FZS » KKO
Název předmětu Klinická výživa
Kód předmětu KKO/P8KVY
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kala Grofová Zuzana, MUDr.
  • Mifková Radka
  • Hanáková Lenka, Bc.
  • Drášilová Anna
  • Horáček Jan, prof. MUDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Větvené aminokyseliny, glutamin, donory dusíku, mastné kyseliny. Intenzivní metabolická péče, metabolické fáze kritického stavu. Střevo a střevní bariéra v kritickém stavu. Střevo jako imunitní orgán. Komplikace podvýživy u kriticky nemocných. Indikace individuální dietologické péče, využití zvláštních technologických úprav stravy. Pitný režim, minerální vody. Nádorová kachexie, anorexie a stimulace apetitu u onkologicky nemocných.Vliv léků na nutriční stav. Prebiotika, probiotika. Vláknina. Nutriční antikarcinogeny. Metabolický syndrom X, komorbidity spojené s inzulinorezistecí. Odmítání potravy spojené s poruchami psychických funkcí a jeho následky. Stanovení nutričního stavu - na sobě. Nutriční anamnéza, energetická spotřeba. Rozhodovací algoritmy v umělé výživě. Kazuistiky Interní kliniky. Stravovací provoz nemocnice, systémy objednání stravy. Počítače v klinické výživě. Využití databázových programů potravin. Roztoky v umělé parenterální výživě a jejich složení. Preparáty pro enterální výživu. Technika umělé výživy. Komplikace umělé výživy. Specifika domácí péče. Perioperační nutriční péče. Speciální technologické postupy a individualizace diet.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s intenzivní metabolickou péčí u pacientů v kritických stavech, s technikou podávání umělé výživy v nemocničních i domácích podmínkách, na jednotkách intenzivní péče i na standardních odděleních.
Studující zná jednotlivé preparáty umělé výživy, indikace individuálních dietologických postupů u pacientů, umí stanovit nutriční stav nemocného, umí techniku podání umělé výživy, zná specifika domácí péče.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Didaktický test

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách. Splnění povinné 85% účasti na cvičeních, seminářích. Splnění písemného testu.
Doporučená literatura
  • BUREŠ J., HORÁČEK, J. Základy vnitřního lékařství. Praha, Galén s. 870. kap. Klinická výživa - Z. ZADÁK, J. BUREŠ, L. SOBOTKA (657-663, 666, 667, 668-6.
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora. Praha: Grada Publishing, 2007.
  • SVAČINA Š. Metabolický syndrom. Praha: Triton, 2001.
  • ZADÁK Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2002.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech (2014) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Ošetřovatelská péče v interních oborech (2014) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech (2013) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Ošetřovatelská péče v interních oborech (2013) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní