Předmět: Klinická výživa II.

» Seznam fakult » FZS » KKO
Název předmětu Klinická výživa II.
Kód předmětu KKO/P9KVY
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu nespecifikována
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mifková Radka
  • Kala Grofová Zuzana, MUDr.
Obsah předmětu
Větvené aminokyseliny, glutamin, donory dusíku, mastné kyseliny. Intenzivní metabolická péče, metabolické fáze kritického stavu. Střevo a střevní bariéra v kritickém stavu. Střevo jako imunitní orgán. Komplikace podvýživy u kriticky nemocných. Indikace individuální dietologické péče, využití zvláštních technologických úprav stravy. Pitný režim, minerální vody. Nádorová kachexie, anorexie a stimulace apetitu u onkologicky nemocných.Vliv léků na nutriční stav. Prebiotika, probiotika. Vláknina. Nutriční antikarcinogeny. Metabolický syndrom X, komorbidity spojené s inzulinorezistecí. Odmítání potravy spojené s poruchami psychických funkcí a jeho následky. Stanovení nutričního stavu - na sobě. Nutriční anamnéza, energetická spotřeba. Rozhodovací algoritmy v umělé výživě. Kazuistiky Interní kliniky. Stravovací provoz nemocnice, systémy objednání stravy. Počítače v klinické výživě. Využití databázových programů potravin. Roztoky v umělé parenterální výživě a jejich složení. Preparáty pro enterální výživu. Technika umělé výživy. Komplikace umělé výživy. Specifika domácí péče. Perioperační nutriční péče. Speciální technologické postupy a individualizace diet.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s intenzivní metabolickou péčí u pacientů v kritických stavech, s technikou podávání umělé výživy v nemocničních i domácích podmínkách, na jednotkách intenzivní péče i na standardních odděleních.
Student zná jednotlivé preparáty umělé výživy, indikace individuálních dietologických postupů u pacientů, umí stanovit nutriční stav nemocného, umí techniku podání umělé výživy, zná specifiku domácí péče.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Didaktický test

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích. Splnění písemného testu.
Doporučená literatura
  • BUREŠ J., HORÁČEK, J. Základy vnitřního lékařství. Praha, Galén s. 870. kap. Klinická výživa - Z. ZADÁK, J. BUREŠ, L. SOBOTKA (657-663, 666, 667, 668-6.
  • SVAČINA Š. Metabolický syndrom. Praha, Triton 2001 s. 179 (14, 18, 23, 35).
  • WILHELM, Z. Výživa v onkologii. IPVZ Brno, 2001, s. (73-79, 129-148).
  • ZADÁK Z. Výživa v intenzivní péči. Praha, Grada 2002 s. 487, (23-33, 40-74, 127-143, 175-185, 192, 195-203, 217-295).


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr