Předmět: Fyziologie

» Seznam fakult » FZS » KOS
Název předmětu Fyziologie
Kód předmětu KOS/K2FYZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kala Grofová Zuzana, MUDr.
  • Lotková Halka, doc. MUDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Tělní tekutiny a krev, složení, význam, regulace objemu extracelulárních tekutin. Principy vzniku a vedení vzruchu, kontrakce hladkého, kosterního a srdečního svalu. Kardiovaskulární systém. Principy snímání EKG. Dýchací systém. Endokrinní systém. Fyziologie trávení a vstřebávání. Fyziologie vylučování. Centrální nervový systém. Základní složky výživy, metabolické nároky organizmu, hladovění. Malnutrice a imunititní odpověď. Dietologie, enterální výživa. Parenterální výživa, diabetik na umělé výživě. Obezita, redukce hmotnosti, antioxidanty. Výživa v těhotenství. Seminář z klinické výživy, závěrečný test. Hodnocení EKG. Patofyziologie kardiovaskulárního systému. Patofyziologie dýchacího systému. Patofyziologie trávicího systému. Patofyziologie vylučovacího systému. Závěrečný seminář, opakování, konzultace.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámení s fyziologickými funkcemi tkání, orgánů a mechanizmy, které se uplatňují v jejich řízení a udržování homeostázy. Seznamuje s patofyziologickými pochody, které mají význam v rozvoji řady onemocnění. Klinická výživa je zaměřena na metabolické změny při hladovění, podíl výživy na vzniku civilizačních chorob, dietologická doporučení a speciální postupy při aplikaci umělé výživy.
Student má teoretické znalosti funkce a regulace jednotlivých systémů včetně nezbytné terminologie. Bude schopen odvozovat základní klinické projevy vyplývající z jejich poruch a příčiny funkčních změn organizmu.
Předpoklady
nespecifikováno
KOS/K1FYZ

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Písemný test z klinické výživy. Písemná zkouška (multivýběrový test), popř. ústní zkouška. Splnění povinné 80% účasti na přednáškách. Splnění písemného testu. Splnění zkoušky.
Doporučená literatura
  • FOLSCH, U. R.; KOCHSIEK, K.; SCHMIDT, R.F. A KOL. Patologická fyziologie. Praha: Grada, 2003.
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora. Praha: Grada, 2007.
  • MOUREK, J. Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2. doplněné vydání. Praha: Grada, 2012.
  • MULLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: Triton, 2003.
  • SILBERNAGL, S.; DESPOPOULOS, A. Atlas fyziologie člověka. 6. vydání. Praha: Grada, 2004.
  • URBÁNEK, L.; URBÁNKOVÁ, P.; ŽÁK, J. A KOL. Klinická výživa v současné praxi. Brno: Jota, 2007.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Všeobecná sestra (2014) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Všeobecná sestra (2013) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní