Vyučující
|
-
Hlúbik Pavol, doc. MUDr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Úvod do oboru hygiena - historie oboru, náplň, cíle, legislativa. Hygiena komunální - životní prostředí, zdravotní nezávadnost vody, odpady. Hygiena práce I. - energetický výdej - monitorování, časový snímek dne, pracovní prostředí a zdraví. Hygiena práce II. - fyzikální a chemické noxy pracovního a životního prostředí, optimalizace pohybové aktivity, prevence úrazů. Hygiena výživy I. - energetická potřeba a spotřeba, bezpečnost potravin. Hygiena výživy II. - fyziologie výživy, nutriční podpora, hodnocení nutričního stavu, ovlivňování stavu výživy. Psychologie zdraví - psychohygiena, zvládání stresu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je poskytnout informace z oblasti komunální hygieny, životního prostředí, hygieny práce a výživy a seznámit studenty se základními legislativními opatřeními, normotvornou činností.
Student prokáže komplexní pohled na možnosti posilování a pozitivního ovlivňování aktuálního zdraví, orientuje se v základních legislativních opatřeních, dovede zhodnotit nutričníh stav na individuální i populační úrovni.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Didaktický test
Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích. Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.
|
Doporučená literatura
|
-
KLEINWÄCHTEROVÁ H, BRÁZDOVÁ Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, IDVPZ 2001 s. 102.
-
PLACHETA Z., a kol. Zátěžová diagnostika v ambulantní a klinické praxi. Praha, Grada 1999 s. 276.
-
ŠMEJKALOVÁ J. a kol. Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství. Praha Karolinum 1999, s. 104.
|