Předmět: Mass Spectrometry in Organic Analysis

« Zpět
Název předmětu Mass Spectrometry in Organic Analysis
Kód předmětu KALCH/C015A
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Holčapek Michal, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
V tomto předmětu získají studenti celkový přehled o hmotnostní spektrometrii s ohledem na používanou instrumentaci, jednotlivé ionizační techniky, typy hmotnostních analyzátorů a možnosti spojení hmotnostní spektrometrie se separačními technikami včetně praktických příkladů použití v organické analýze a přehledu aktuálního vývoje. Zvláštní důraz je kladen na interpretaci hmotnostních spekter získaných s elektronovou ionizací i s měkkými ionizačními technikami, použití základních pravidel interpretace a přínosu interpretace hmotnostních spekter pro strukturní analýzu organických látek.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Students will have a general overview of current state-of-art in mass spectrometric techniques including the types of ionization techniques, mass analyzers and coupling with separation techniques. The important part of this course is the interpretation of mass spectra obtained both with electron ionization and soft ionization techniques. Students should obtain the theoretical knowledge suitable for the subsequent work on GC/MS, HPLC/MS and other mass spectrometric systems.
-
Předpoklady
Základní znalost chromatografických technik

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Základní znalost chromatografických technik
Doporučená literatura
  • M. Holčapek. http://holcapek.upce.cz/teaching_CZ.htm.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr