Předmět: Základy toxikologie pro potravináře

« Zpět
Název předmětu Základy toxikologie pro potravináře
Kód předmětu KALCH/C364
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obecný úvod do toxikologie, historie toxikologie. Vymezení oboru toxikologie, definice základních pojmů, rozdělení oborů toxikologie. Legislativa týkající se toxikologie. Faktory ovlivňující rozvoj toxikologie. Vstup chemických látek do organismu, jejich osud a eliminace zdravotních rizik. Interakce toxických látek s organismem. Základní toxické účinky na organismus v závislosti na způsobu vniknutí do organismu. Účinek toxické látky na organismus v závislosti na její dávce. Biotransformace (xenobiochemie) xenobiotik a její cíle. Experimentální toxikologie, základní testy akutní, subakutní, subchronické a chronické toxicity. Vymezení pojmu toxikologie potravin a přídatných látek do potravin a nejvýznamnějších kontaminantů. Speciální toxikologie - methanol, ethanol, nikotin a složky tabákového kouře, přirozené látky v potravinách, otravy houbami, mykotoxiny, potravinové alergeny, látky zneužívané jako doping.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače základní představu o problematice týkající se toxikologie, a to jak obecné toxikologie, tak především toxikologie potravinářské (aditivní látky, kontaminanty, esenciální látky, alergeny, doping ...).
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách, ale i v oblasti potravinových alergenů a esenciálních látek.
Předpoklady
Předpokládány jsou základní znalosti chemie na úrovni studentů Bc stupně.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení.
Doporučená literatura
  • A. Blažej a kol. Chemické aspekty životného prostredia. Alfa Bratislava, 1981. ISBN 6355581.
  • F.C. Lu, S. Kacew. Lu's basic toxikology. Taylor & Francis, 2002. ISBN 0415248566.
  • J.P.F. D'Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.
  • S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní