Vyučující
|
-
Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Obecný úvod do toxikologie, historie toxikologie. Vymezení oboru toxikologie, definice základních pojmů, rozdělení oborů toxikologie. Legislativa týkající se toxikologie. Faktory ovlivňující rozvoj toxikologie. Vstup chemických látek do organismu, jejich osud a eliminace zdravotních rizik. Interakce toxických látek s organismem. Základní toxické účinky na organismus v závislosti na způsobu vniknutí do organismu. Účinek toxické látky na organismus v závislosti na její dávce. Biotransformace (xenobiochemie) xenobiotik a její cíle. Experimentální toxikologie, základní testy akutní, subakutní, subchronické a chronické toxicity. Vymezení pojmu toxikologie potravin a přídatných látek do potravin a nejvýznamnějších kontaminantů. Speciální toxikologie - methanol, ethanol, nikotin a složky tabákového kouře, přirozené látky v potravinách, otravy houbami, mykotoxiny, potravinové alergeny, látky zneužívané jako doping.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače základní představu o problematice týkající se toxikologie, a to jak obecné toxikologie, tak především toxikologie potravinářské (aditivní látky, kontaminanty, esenciální látky, alergeny, doping ...).
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách, ale i v oblasti potravinových alergenů a esenciálních látek.
|
Předpoklady
|
Předpokládány jsou základní znalosti chemie na úrovni studentů Bc stupně.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení.
|
Doporučená literatura
|
-
A. Blažej a kol. Chemické aspekty životného prostredia. Alfa Bratislava, 1981. ISBN 6355581.
-
F.C. Lu, S. Kacew. Lu's basic toxikology. Taylor & Francis, 2002. ISBN 0415248566.
-
J.P.F. D'Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.
-
S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.
|