Předmět: Laboratoř analýzy vod a plynů

« Zpět
Název předmětu Laboratoř analýzy vod a plynů
Kód předmětu KALCH/C919
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Metelka Radovan, Ing. Ph.D.
  • Eisner Aleš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Určení pH a vodivosti. Stanovení celkové mineralizace. Stanovení KNK(4,5), KNK(8,3), ZNK(4,5), ZNK(8,5). Stanovení CHSK(Mn). Stanovení síranů a chloridů. Stanovení vápníku, horčíku a jejich směsi (tvrdost vody). Stanovení dusičnanů. Stanovení amonných iontů. Stanovení fosforečnanů. Orientační stanovení základních ukazatelů kvality vod.

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování
Výstupy z učení
Studenti budou provádět laboratorní stanovení vybraných ukazatelů kvality vod.
Student získá praktické dovednosti pro provádění analýzy vod a plynů.
Předpoklady
Výhodou je absolvování předmětu Analýza vody a plynů (C875)

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonu studenta

Absolvování všech laboratorních úloh
Doporučená literatura
  • Marta Horáková. Analytika vody. Praha, 2000. ISBN 80-7080-391-6.
  • Pavel Pitter. Hydrochemie. Praha, 2009. ISBN 978-80-7080-701-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2013) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2015) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2016) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní