Předmět: Vyšetřovací metody v ochraně veřejného zdraví

« Zpět
Název předmětu Vyšetřovací metody v ochraně veřejného zdraví
Kód předmětu KBBV/C381
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kanďár Roman, prof. Mgr. Ph.D.
  • Žáková Pavla, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Základní definice biologického rizika, rozdělení biologických činitelů do 4 základních skupin dle závažnosti a pravděpodobnosti vyvolání onemocnění v lidské populaci. Biologičtí činitelé skupin 3 a 4 s nejvyšší mírou zdravotního rizika a rizika jejich zneužití pro bioterorismus. Soubor opatření k ochraně zdraví. Legislativní vymezení rizikových faktorů a opatření k ochraně zdraví. Pravidla bezpečnosti zpracování biologického materiálu BSL1-4. Dekontaminační metody. Preventivní opatření vedoucí k ochraně veřejného zdraví - očkovací programy v ČR. Spektrofotometrická a chromatografická stanovení některých toxikologicky významných látek a jejich metabolitů v biologickém materiálu. Úprava biologického materiálu pro stopovou analýzu. Biologické účinky neionizujícího elektromagnetického záření (světelné, UV, IČ, lasery, magnetické pole). Nejvyšší přípustné hodnoty pro expozici osob neionizujícímu elektromagnetickému záření. Metodika měření neionizujícího elektromagnetického záření. Biologické účinky ionizujícího a radioaktivního záření, metody měření ionizujícího a radioaktivního záření. Účinky chemických škodlivin, biologické expoziční testy. Základní analytické metody biologických expozičních testů. Hygienické požadavky na kvalitu venkovního i vnitřního ovzduší, legislativní opatření, metody vzorkování ovzduší, metody analýzy ovzduší. Hygienické požadavky na pitnou vodu a na vodu určenou k osobní hygieně a koupání (nejen v bazénech, ale i přírodních nádržích), legislativní opatření. Hygiena potravin, dozor nad kvalitou potravin a pokrmů - legislativní opatření Základy hygieny práce, pracoviště, expozice, osobní ochranné prostředky, klimatizace, větrání, nemoci z povolání a jejich prevence. Prach a hluk v pracovním a životním prostředí, analytické metodiky měření prašnosti a hluku.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem je poskytnout studentovi stěžejní informace o hygieně a epidemiologii při zabezpečování veřejného zdraví, o předcházení vzniku, šíření a omezení výskytu infekčních onemocnění a o hromadně se vyskytujících onemocněních. Informovat o aplikaci biologických a chemických vyšetřovacích metod v ochraně složek životního prostředí. Seznámit studenta s možnostmi maximální eliminace zdravotních rizik podmíněných výkonem povolání.
Posluchač po absolvování předmětu získá celkový přehled o možnostech využití vyšetřovacích metod v ochraně veřejného zdraví.
Předpoklady
KBBV/C370 - Mikrobiologie a epidemiologie KBBV/C372 - Instrumentální metody analytické

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Závěrečný test.
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2015) Kategorie: Zdravotnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2013) Kategorie: Zdravotnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2016) Kategorie: Zdravotnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Zdravotní laborant (2014) Kategorie: Zdravotnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní