Název předmětu | Obecná mikrobiologie |
---|---|
Kód předmětu | KBBV/C384 |
Organizační forma výuky | Přednáška |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 5 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný, Povinně-volitelný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Mikrobiologie (rozdělení a význam). Taxonomie bakterií. Morfologie bakterií. Stavba bakteriální buňky. Výživa mikroorganismů, zdroje základních prvků. Růst a množení bakterií (růstový cyklus, růstová křivka). Pěstování bakterií na umělých živných půdách. Podmínky přežívání a usmrcování mikrobů (vliv teploty, záření, pH, a dalších faktorů). Desinfekce a sterilizace. Biologické vlivy působící na růst a rozmnožování mikroorganismů. Enzymy. Metabolismus mikroorganismů. Způsoby získávání energie u mikroorganismů. Aerobní katabolické procesy. Anaerobní respirace. Základy genetiky mikroorganismů. Změny genetických informací mikroorganismů (mutace, rekombinace). Přenos genetické informace (konjugace, transformace, transdukce). Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakochemie a medicinální materiály Rozdělení bakterií - Bergerův systém. Nejdůležitější druhy bakterií (G- aerobní tyčinky a koky, G- fakultativně anaerobní tyčinky a koky, G+ koky, tyčinky a koky tvořící spóry, G+ nespirálující tyčinky, Aktinomycety, Spirochety, Mykoplasmata). Řasy a Sinice. Viry a bakteriofágy. Kvasinky, morfologie, vlastnosti, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů kvasinek. Plísně, charakteristika, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů plísní. Mikroorganismy v koloběhu prvků v přírodě. Mikroorganismy a vyšší rostliny. Vlivy působící nepříznivě na mikroorganismy v prostředí. Využití mikroorganismů.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Výstupy z učení |
Úvodní přednášky se zaměřují na postavení a význam mikroorganismů v přírodě. Studenti jsou seznámeni s prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganismy, jejich cytologií, metabolismem, růstem a rozmnožováním, genetikou bakterií, vztahy k hostiteli, patogenitou a virulencí mikroorganismů. Závěr semestru je věnován antimikrobiálním látkám, jejich účinku, mechanismům rezistence a metodám stanovení citlivosti.
Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakochemie a medicinální materiály Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v rozdělení eukaryotických a prokaryotických mikroorganismů důležitých z hlediska potravinářské mikrobiologie a v typech jejich metabolismu. |
Předpoklady |
Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin KBBV/C501 - Biologie
KBBV/C407 ----- nebo ----- KBBV/C501 |
Hodnoticí metody a kritéria |
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakologie a medicinální materiály Zkouška je ústní. Jsou prověřovány nejen obecné znalosti z předmětu, ale u oboru Hodnocení a nanlýza potravin i poznatky procvičované na laboratorních cvičeních. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Farmakochemie a medicinální materiály (2014) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Farmakochemie a medicinální materiály (2016) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Farmakochemie a medicinální materiály (2013) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Farmakochemie a medicinální materiály (2015) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |