Předmět: Molekulárně biologické metody

« Zpět
Název předmětu Molekulárně biologické metody
Kód předmětu KBBV/C538
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pejchalová Marcela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Fyzikálně chemické vlastnosti nukleových kyselin; funkce nukleových kyselin. Spektrofotometrie nukleových kyselin. Izolace nukleových kyselin. Elektroforéze nukleových kyselin. Replikace, transkripce, translace. Polymerázová řetězová reakce. Gen, genotyp, alely a vztahy alel. Bakteriální genom. Virový genom. Klonování DNA. GMO.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
Výstupy z učení
Cílem je seznámit studenty se strukturou, vlastnostmi a funkcí nukleových kyselin. Zvláštní pozornost je věnována virovému a bakteriálnímu geonomu.
Studenti získají základní informace o metodách izolace nukleových kyselin a molekulárně-biologických metodách (polymerázové řetězové reakce, real-time PCR, RFLP, sekvenování, hybridizační techniky), které se dnes již běžně využívají k detekci patogenů, k průkazu pravosti potravin i k identifikaci GMO potravin a surovin.
Předpoklady
C 501 Biologie

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

písemná práce a ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Clark D. P. Molecular Biology, 2005, Elsevier, Burlington..
  • Kočárek E. Genetika, 2004, Scientia, Praha..
  • Mazura I. Speciální metody molekulární biologie, 2001, Karolinum, Praha..
  • Rozsypal S. Úvod do molekulární biologie, 1996-2002, Brno..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní