Předmět: Základy potravinářské mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Základy potravinářské mikrobiologie
Kód předmětu KBBV/C671
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Brožková Iveta, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Odběr, doprava a zpracování vzorků potravin. Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin. Zjišťování indikátorových mikroorganismů. Patogenní a podmíněně patogenní a toxinogenní mikroorganismy v potravinách (rod Salmonella, Shigella, Citrobacter, Listeria, Campylobacter, Yersinia, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium, Pseudomonas). Systém kontroly HACCP. Zoonotické nemoci přenášené potravinami. Toxinogenní plísně. Viry v potravinách. Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie. Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko. Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury. Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla. Mikrobiologie masa a masných výrobků. Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež. Mikrobiologie ryb a rybích výrobků. Konzervy. Kvašená zelenina. Mikrobiologie vajec. Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina. Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa. Droždí. Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky. Mikrobiologie lahůdkářských výrobků. Mikrobiologie pitné vody. Mikrobiologie pomocných látek a surovin. Mikrobiologie kosmetických výrobků. Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu. Referenční materiály.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u studenta představu o základní problematice hygieny potravin při jejich výrobě i distribuci, o epidemiologických faktorech ve výživě a riziku alimentárních onemocnění. Jsou probírány všechny významné MO (prospěšné, technologicky škodlivé a patogenní vyskytující se v potravinářském průmyslu, v kosmetice a v prostředí (vzduch, voda)).
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
Předpoklady
Student by měl mít základní znalosti z obecné mikrobiologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Zkouška je písemná a ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu.
Doporučená literatura
  • Gorner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia poživatín.. Malé Centrum, SR, 2004. ISBN 80-967064-9-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2013) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2013) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2016) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2016) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2015) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Bioanalytik (2015) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní