Tato bakalářská práce se zabývá použitím sulfonovaných azobarviv jako
kontrastních látek v kapilární zónové elektroforéze s nepřímou UV detekcí a použitím této
metody k analýze aniontů v nápojích. V rešeršní části jsou shrnuty analýzy iontů
ve vzorcích piva, vína, ovocných džusů, mléka a dalších potravinářských matricích.
Významnou roli při účinnosti a rychlosti separace hraje složení základního elektrolytu.
Dalším neméně podstatným parametrem ovlivňujícím separaci iontů je vhodná teplota,
napětí a vlnová délka při UV detekci. Cílem experimentální části bylo nalézt takové
sulfonované azobarvivo, které by plně nahradilo stále nejčastěji využívaný chroman.
Během experimentu bylo připraveno několik elektrolytů a bylo použito několik azobarviv.
Dosažené výsledky jsou porovnány a diskutovány v závěru bakalářské práce.
Annotation in English
This bachelor work is focused on application of sulphonated azo dyes as contrast
compounds in capillary zone electrophoresis with indirect UV detection and with
application of this method in the analysis of anions in beverages. Analysis of ions in
samples of beer, wine, fruits juices, milk and so one are presented in review part.
Composition of background electrolyte is the key parameter influencing the separation
efficiency and speed of the analysis. Next very important conditions are temperature,
voltage and wavelength during separation. Aim of the experimental part of the bachelor
work was to find the suitable sulphonated azo dye, which can replace still used chromate.
Several background electrolytes were tested containing different azo dyes. Obtained results
are compared and discussed at the end of bachelor work.
Tato bakalářská práce se zabývá použitím sulfonovaných azobarviv jako
kontrastních látek v kapilární zónové elektroforéze s nepřímou UV detekcí a použitím této
metody k analýze aniontů v nápojích. V rešeršní části jsou shrnuty analýzy iontů
ve vzorcích piva, vína, ovocných džusů, mléka a dalších potravinářských matricích.
Významnou roli při účinnosti a rychlosti separace hraje složení základního elektrolytu.
Dalším neméně podstatným parametrem ovlivňujícím separaci iontů je vhodná teplota,
napětí a vlnová délka při UV detekci. Cílem experimentální části bylo nalézt takové
sulfonované azobarvivo, které by plně nahradilo stále nejčastěji využívaný chroman.
Během experimentu bylo připraveno několik elektrolytů a bylo použito několik azobarviv.
Dosažené výsledky jsou porovnány a diskutovány v závěru bakalářské práce.
Annotation in English
This bachelor work is focused on application of sulphonated azo dyes as contrast
compounds in capillary zone electrophoresis with indirect UV detection and with
application of this method in the analysis of anions in beverages. Analysis of ions in
samples of beer, wine, fruits juices, milk and so one are presented in review part.
Composition of background electrolyte is the key parameter influencing the separation
efficiency and speed of the analysis. Next very important conditions are temperature,
voltage and wavelength during separation. Aim of the experimental part of the bachelor
work was to find the suitable sulphonated azo dye, which can replace still used chromate.
Several background electrolytes were tested containing different azo dyes. Obtained results
are compared and discussed at the end of bachelor work.
1. V dostupné literatuře vyhledejte a popište práce, zabývající se stanovením aniontů kapilární elektroforézou s nepřímou UV detekcí. Zaměřte se zejména na studie využívající organické sloučeniny jako kontrastní látky.
2. Experimentálně ověřte možnosti separace aniontů s nepřímou UV detekcí s použitím vybraných sulfonovaných azobarviv jako kontrastních látek.
3. Získané výsledky shrňte a diskutujte jejich použitelnost a přínos pro analýzu aniontů v nápojích.
Research Plan
1. V dostupné literatuře vyhledejte a popište práce, zabývající se stanovením aniontů kapilární elektroforézou s nepřímou UV detekcí. Zaměřte se zejména na studie využívající organické sloučeniny jako kontrastní látky.
2. Experimentálně ověřte možnosti separace aniontů s nepřímou UV detekcí s použitím vybraných sulfonovaných azobarviv jako kontrastních látek.
3. Získané výsledky shrňte a diskutujte jejich použitelnost a přínos pro analýzu aniontů v nápojích.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího práce.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího práce.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.