Bakalářská práce popisuje účinky akrylamidu na lidský organismus. Akrylamid patří mezi látky karcinogenní pro člověka, velmi nebezpečné jsou jeho neurotoxické účinky. Práce se zabývá také vznikem a eliminací akrylamidu v rizikových potravinách. Mezi tyto potraviny patří především hranolky, brambůrky a káva. Součástí práce je dotazníkové šetření týkající se konzumace potravin s potencionálním obsahem akrylamidu.
Annotation in English
Bachelor's thesis describes the effects of acrylamide on human health. Acrylamide belongs among the substances which are carcinogenic to humans and exhibits dangerous neurotoxic effects. The pathways of formation of akrylamide in fous and the risk of its elimination were discussed in this work. French fries, potato chips and coffee were foods being the most exposed food material. The consumption of food with a potencial content of acrylamide has been examined in a questionnaire survey.
acrylamide, Maillard reaction, neurotoxicity, carcinogenicity, french fries, potato chips, coffee
Length of the covering note
52 s.
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce popisuje účinky akrylamidu na lidský organismus. Akrylamid patří mezi látky karcinogenní pro člověka, velmi nebezpečné jsou jeho neurotoxické účinky. Práce se zabývá také vznikem a eliminací akrylamidu v rizikových potravinách. Mezi tyto potraviny patří především hranolky, brambůrky a káva. Součástí práce je dotazníkové šetření týkající se konzumace potravin s potencionálním obsahem akrylamidu.
Annotation in English
Bachelor's thesis describes the effects of acrylamide on human health. Acrylamide belongs among the substances which are carcinogenic to humans and exhibits dangerous neurotoxic effects. The pathways of formation of akrylamide in fous and the risk of its elimination were discussed in this work. French fries, potato chips and coffee were foods being the most exposed food material. The consumption of food with a potencial content of acrylamide has been examined in a questionnaire survey.
acrylamide, Maillard reaction, neurotoxicity, carcinogenicity, french fries, potato chips, coffee
Research Plan
1. Uveďte základní fyzikální a chemické vlastnosti akrylamidu a popište příčiny jeho vzniku v potravinách. Vypracujte přehled o dostupných metodách pro stanovení akrylamidu.
2. S využitím zahraničních odborných časopisů a knih diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací potravin s obsahem akrylamidu, (metabolismus, negativní dopad na zdraví člověka)
3. Proveďte dotazníkové šetření týkající se množství přijatého akrylamidu v potravinách jako jsou brambůrky, hranolky a káva. Zhodnoťte příjem akrylamidu v potravinách z hlediska zdravotních rizik.
Research Plan
1. Uveďte základní fyzikální a chemické vlastnosti akrylamidu a popište příčiny jeho vzniku v potravinách. Vypracujte přehled o dostupných metodách pro stanovení akrylamidu.
2. S využitím zahraničních odborných časopisů a knih diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací potravin s obsahem akrylamidu, (metabolismus, negativní dopad na zdraví člověka)
3. Proveďte dotazníkové šetření týkající se množství přijatého akrylamidu v potravinách jako jsou brambůrky, hranolky a káva. Zhodnoťte příjem akrylamidu v potravinách z hlediska zdravotních rizik.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Enclosed appendices
1 CD
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
1. Prezentace výsledků bakalářské práce.
2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce. 3. Studentka zodpovědela všechny dotazy a připomínky k BP.