Diplomová práce se zabývá využitím vakuem asistované mikroextrakce tuhou fází pro analýzu profilu těkavých látek v pivovarských sladech. Teoretická část diplomové práce obsahuje poznatky o pivovarských sladech, zaměřuje se na aromaprofil v potravinách, zejména ve sladu. Další část je soustředěna na izolaci těkavých látek z pivovarských sladů a jejich následnou chromatografickou analýzu. Experimentální část diplomové práce je věnována optimalizaci celého extrakčního postupu Vac-HSSPME. Dosažné výsledky byly srovnávány s klasickou HS-SPME. Optimalizované podmínky byly použity pro extrakci 18 vzorků pivovarských sladů. Extrahované látky byly analyzovány pomocí spojení GC-MS a GC-FID.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the use of vacuum-assisted solid-phase microextraction for the analysis of the profile of volatile substances in brewing malts. Theoretical part of the diploma thesis contains knowledge of brewer´s malts, it also focuses on the aromaprofile in food, especially malt samples. The next part is focused on the isolation of volatile substances from brewer´s malts and their subsequent chromatographic analysis. The experimental part of the diploma thesis is devoted to optimization of the entire Vac-HSSPME extraction procedure. Obtained results were compared with conventional HS-SPME. Optimized conditions were applied to the extraction of 18 samples of brewing malts, which were analyzed by a combination of GC-MS and GC-FID.
Diplomová práce se zabývá využitím vakuem asistované mikroextrakce tuhou fází pro analýzu profilu těkavých látek v pivovarských sladech. Teoretická část diplomové práce obsahuje poznatky o pivovarských sladech, zaměřuje se na aromaprofil v potravinách, zejména ve sladu. Další část je soustředěna na izolaci těkavých látek z pivovarských sladů a jejich následnou chromatografickou analýzu. Experimentální část diplomové práce je věnována optimalizaci celého extrakčního postupu Vac-HSSPME. Dosažné výsledky byly srovnávány s klasickou HS-SPME. Optimalizované podmínky byly použity pro extrakci 18 vzorků pivovarských sladů. Extrahované látky byly analyzovány pomocí spojení GC-MS a GC-FID.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the use of vacuum-assisted solid-phase microextraction for the analysis of the profile of volatile substances in brewing malts. Theoretical part of the diploma thesis contains knowledge of brewer´s malts, it also focuses on the aromaprofile in food, especially malt samples. The next part is focused on the isolation of volatile substances from brewer´s malts and their subsequent chromatographic analysis. The experimental part of the diploma thesis is devoted to optimization of the entire Vac-HSSPME extraction procedure. Obtained results were compared with conventional HS-SPME. Optimized conditions were applied to the extraction of 18 samples of brewing malts, which were analyzed by a combination of GC-MS and GC-FID.
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na analýzu profilu těkavých látek a jeho význam v potravinářství. Popište možnosti využití mikroektrakce tuhou fází v kombinaci s metodou plynové chromatografie pro daný účel a prověřte i princip uspořádání, kdy je při sorpci uplatňován snížený tlak. Zaměřte se především na využití uvedených metod pro analýzu těkavých složek a jejich zastoupení v pivovarských sladech různého druhu.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou vakuem asistované headspace mikroextrakce tuhou fází (Vac-HSSPME) pro analýzu těkavých složek pivovarských sladů různých druhů. Porovnejte profily těkavých látek jednotlivých sladů a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte co největší počet složek. Navrženou metodu porovnejte s konvenční metodou HS-SPME.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na analýzu profilu těkavých látek a jeho význam v potravinářství. Popište možnosti využití mikroektrakce tuhou fází v kombinaci s metodou plynové chromatografie pro daný účel a prověřte i princip uspořádání, kdy je při sorpci uplatňován snížený tlak. Zaměřte se především na využití uvedených metod pro analýzu těkavých složek a jejich zastoupení v pivovarských sladech různého druhu.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou vakuem asistované headspace mikroextrakce tuhou fází (Vac-HSSPME) pro analýzu těkavých složek pivovarských sladů různých druhů. Porovnejte profily těkavých látek jednotlivých sladů a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte co největší počet složek. Navrženou metodu porovnejte s konvenční metodou HS-SPME.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.