Informace o kvalifikační práci Kuchařské knihy a odborná literatura týkající se stravování v letech 1948-1956: teorie stravování versus praxe zásobování.
Tato bakalářská práce se především zaměřuje na analýzu kuchařských knih vydaných v letech 1948-1956. Nastiňuje ale také období socialismu, ve kterém se kuchařské knihy vydávaly.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis mainly focuses on the analysis of cookbooks published between 1948-1956. It also outlines the period of socialism, in which cookbooks were published.
Klíčová slova
Kuchařské knihy, stravování, gastronomie, příprava pokrmů, 1948-1956, autoři, socialismus, žena za socialismu.
Klíčová slova v angličtině
Cookbooks, dining, gastronomy, meal preparation, 1948-1956, authors, socialism, women in socialism.
Rozsah průvodní práce
56 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se především zaměřuje na analýzu kuchařských knih vydaných v letech 1948-1956. Nastiňuje ale také období socialismu, ve kterém se kuchařské knihy vydávaly.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis mainly focuses on the analysis of cookbooks published between 1948-1956. It also outlines the period of socialism, in which cookbooks were published.
Klíčová slova
Kuchařské knihy, stravování, gastronomie, příprava pokrmů, 1948-1956, autoři, socialismus, žena za socialismu.
Klíčová slova v angličtině
Cookbooks, dining, gastronomy, meal preparation, 1948-1956, authors, socialism, women in socialism.
Zásady pro vypracování
Kuchařské knihy pro zaměstnané ženy: jejich struktura, využívané suroviny a reálné možnosti.
Zásady pro vypracování
Kuchařské knihy pro zaměstnané ženy: jejich struktura, využívané suroviny a reálné možnosti.
Seznam doporučené literatury
FRANC, Martin. Řasy nebo knedlíky?: postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století. V Praze: Výzkumné centrum pro dějiny vědy, 2003, 304 s. Práce z dějin vědy. ISBN 80-7285-029-6.
Franc, Martin. Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989). Soudobé dějiny. 2010, roč. 17, č. 3, s. 312-334.
Franc, Martin. Fenomén "zdravé výživy" v českých zemích 1945-1989. Alergie. 2010, roč. 12, č. 3, s. 163-166. ISSN 1212-3536.
Drouard, A. (ed.). The Food Industries of Europe in the Nineteenth and Twentieth Centuries. Farnham : Ashgate, 2013.
Middell, M. ; Wemheuer, F. (ed.). Hunger and Scarcity under State-Socialism. Leipzig, 2012.
K některým problémům rozvoje veřejného stravování v ČSSR: Sborník. 1. vyd. Praha: SPN, 1963. 178, [3] s. Vědecké sborníky Vysoké školy ekon. v Praze; Sv. 19.
Kuchařské knihy (Juliana Fialová, Joza Břízová, Maryna Klimentová aj.)
Seznam doporučené literatury
FRANC, Martin. Řasy nebo knedlíky?: postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století. V Praze: Výzkumné centrum pro dějiny vědy, 2003, 304 s. Práce z dějin vědy. ISBN 80-7285-029-6.
Franc, Martin. Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989). Soudobé dějiny. 2010, roč. 17, č. 3, s. 312-334.
Franc, Martin. Fenomén "zdravé výživy" v českých zemích 1945-1989. Alergie. 2010, roč. 12, č. 3, s. 163-166. ISSN 1212-3536.
Drouard, A. (ed.). The Food Industries of Europe in the Nineteenth and Twentieth Centuries. Farnham : Ashgate, 2013.
Middell, M. ; Wemheuer, F. (ed.). Hunger and Scarcity under State-Socialism. Leipzig, 2012.
K některým problémům rozvoje veřejného stravování v ČSSR: Sborník. 1. vyd. Praha: SPN, 1963. 178, [3] s. Vědecké sborníky Vysoké školy ekon. v Praze; Sv. 19.
Kuchařské knihy (Juliana Fialová, Joza Břízová, Maryna Klimentová aj.)