Diplomová práce se zabývá stanovením těkavých látek ve chmelu metodou mikroextrakce tuhou fází. V teoretické části je popis metody extrakce na tuhé vlákno. Jsou zde uvedeny metody provedení extrakce, jejich porovnání a použití v praxi se zaměřením na extrakci těkavých látek chmele. V praktické části diplomové práce je popsán průběh optimalizačních pokusů předcházejících samotnému měření vzorků chmele. Dále jsou v praktické části diskutovány získané chromatogramy ze stanovení metodami GC-FID a GC-MS při porovnání s knihovnami spekter.
Anotace v angličtině
This thesis deals with analysis of volatile substancess of hops by solid phase microextraction method. In the theoretical part there is presented the describtion of solid phase microextraction. Method performance, comparison and its utilision for real samples analysis with respect to the analysis of hop volatile profile are presented as well. Practical part of this thesis includes the description of the optimization process and measuring of real hops aromaprofiles. Identification of compounds from GC-MS and GC-FID are also discussed.
Diplomová práce se zabývá stanovením těkavých látek ve chmelu metodou mikroextrakce tuhou fází. V teoretické části je popis metody extrakce na tuhé vlákno. Jsou zde uvedeny metody provedení extrakce, jejich porovnání a použití v praxi se zaměřením na extrakci těkavých látek chmele. V praktické části diplomové práce je popsán průběh optimalizačních pokusů předcházejících samotnému měření vzorků chmele. Dále jsou v praktické části diskutovány získané chromatogramy ze stanovení metodami GC-FID a GC-MS při porovnání s knihovnami spekter.
Anotace v angličtině
This thesis deals with analysis of volatile substancess of hops by solid phase microextraction method. In the theoretical part there is presented the describtion of solid phase microextraction. Method performance, comparison and its utilision for real samples analysis with respect to the analysis of hop volatile profile are presented as well. Practical part of this thesis includes the description of the optimization process and measuring of real hops aromaprofiles. Identification of compounds from GC-MS and GC-FID are also discussed.
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu profilu těkavých látek a význam této analýzy v potravinářství. Popište možnosti využití mikroektrakce tuhou fází z headspace (HS-SPME) pro daný účel a prověřte možnosti ovlivnění extrakčního procesu volbou experimentálních podmínek, a to včetně proměnlivé teploty během sorpce, případně pomocí podtlaku. Zaměřte se především na využití dané metody pro analýzu složek silic v pivovarských surovinách, a to se zvláštním důrazem na chmel a chmelové výrobky.
2. V experimentální části prověřte možnosti využití metody HS-SPME v uspořádání založeném na kombinaci více sorpčních teplot pro analýzu těkavých složek chmele. Pro daný účel vyzkoušejte různá SPME vlákna. Porovnejte profily těkavých látek různých chmelů a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte v chromatogramech co největší počet složek. Porovnejte navrženou metodiku s přístupem založeným na HS-SPME při konstantní teplotě sorpce.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu profilu těkavých látek a význam této analýzy v potravinářství. Popište možnosti využití mikroektrakce tuhou fází z headspace (HS-SPME) pro daný účel a prověřte možnosti ovlivnění extrakčního procesu volbou experimentálních podmínek, a to včetně proměnlivé teploty během sorpce, případně pomocí podtlaku. Zaměřte se především na využití dané metody pro analýzu složek silic v pivovarských surovinách, a to se zvláštním důrazem na chmel a chmelové výrobky.
2. V experimentální části prověřte možnosti využití metody HS-SPME v uspořádání založeném na kombinaci více sorpčních teplot pro analýzu těkavých složek chmele. Pro daný účel vyzkoušejte různá SPME vlákna. Porovnejte profily těkavých látek různých chmelů a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte v chromatogramech co největší počet složek. Porovnejte navrženou metodiku s přístupem založeným na HS-SPME při konstantní teplotě sorpce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.