| Název předmětu | Základy výživy a výživová politika | 
|---|---|
| Kód předmětu | KALCH/C365 | 
| Organizační forma výuky | Přednáška | 
| Úroveň předmětu | Bakalářský | 
| Rok studia | nespecifikován | 
| Semestr | Letní | 
| Počet ECTS kreditů | 5 | 
| Vyučovací jazyk | Čeština | 
| Statut předmětu | nespecifikováno | 
| Způsob výuky | Kontaktní | 
| Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž | 
| Doporučené volitelné součásti programu | Není | 
| Vyučující | 
|---|
| 
 | 
| Obsah předmětu | 
| Základní pojmy ve výživě, fyziologické potřeby člověka, psychické a sociální vlivy. Historický vývoj složení stravy. Fyziologické principy přeměny živin. Hlavní živiny ve výživě (proteiny, sacharidy, tuky). Esenciální anorganické látky ve výživě. Vitamíny a příbuzné látky. Přísady v potravinách, základní dělení. Cizorodé látky v potravinách, základní dělení. Doporučené dávky živin a potravin, nástroje společnosti pro ovlivnění výživy. Diferencované stravování, společné stravování, speciální systémy stravování. Trendy ve stravování, národní a kulturní specifika. | 
| Studijní aktivity a metody výuky | 
| Přednášení, Metody samostatných akcí | 
| Výstupy z učení | 
| Cílem předmětu je seznámit posluchače se základy přeměny živin a výživy nutné pro udržení dobrého zdraví. Studenti se také seznámí s nástroji státu nebo společnosti, kterými lze ovlivnit výživu obyvatelstva. Součástí výkladu budou také přehledy o složení některých potravin, použití aditivních látek a základní dělení kontaminantů. Absolvent získá základní přehledy v oblasti výživy a stravování a je schopen řešit otázky týkající se zdravé výživy vhodnosti či škodlivosti některých potravin. Je kompetentní rozhodovat o vhodném složení stravy a posoudit rizika spojená s jejich konzumací. | 
| Předpoklady | 
| nespecifikováno | 
| Hodnoticí metody a kritéria | 
| Písemná zkouška 100% - písemný test | 
| Doporučená literatura | 
| 
 | 
| Studijní plány, ve kterých se předmět nachází | 
| Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
|---|---|---|---|---|
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2016) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2015) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2014) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní | 
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2013) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |