Název předmětu | Chemie a analýza potravin |
---|---|
Kód předmětu | KALCH/C512 |
Organizační forma výuky | Přednáška |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 3 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | nespecifikováno |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Základní metrologické termíny a definice - validace analytické metody. Nejistota analytického výsledku - volba analytické metody. Stanovení vody v potravinách. Akivita vody v potravinách, metody měření, sorpční izotermy Důkaz přítomnosti aminokyselin a bílkovin v potravinách. Stanovení hrubé, čisté, travitelné bílkoviny - hydrolýza bílkovin. Stanovení lipidů, tuková čísla, žluknutí lipidů. Stanovení sacharidů, redukující cukry, polysacharidy. Analýza senzorických látek ( alkoholy, karbonylové sloučeniny). Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o analýze základních složek potravin a potravinářských surovin, zpracování vzorků před analýzou a použití klasických analytických metod v potravinářství.
Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientovat se v analytických metodách mající využití v potravinářském průmyslu. Dokáže zvolit vhodnou metodu pro kvalitativní a kvantitativní stanovení cílového analytu. |
Předpoklady |
KALCH/C019 nebo KALCH/CO19K nebo KALCH/C023
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Ústní zkouška
Ústní zkouška 100% |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2014) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2013) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2015) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2016) | Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |