| Vyučující | 
    | 
            
                
                    Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
                
                    Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
                 | 
    | Obsah předmětu | 
    | Potravinářská legislativa v ČR/EU. Rozdělení cizorodých látek v potravinách, E kódy. Konzervační látky. Antioxidanty. Náhradní a umělá sladidla.  Syntetická barviva. Ostatní aditivní látky. Těžké kovy. Ropné látky, halogenované uhlovodíky. Polyaromatické uhlovodíky. PCB, PCF, PCDD a PCDF.  Pesticidy. Biogenní aminy, látky vznikající během skladování a termických operací. Alkaloidy, mykotoxiny. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - anorganické látky. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - organické látky. 
 
 | 
    | Studijní aktivity a metody výuky | 
    | Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) | 
    
    
        
        
            | Výstupy z učení | 
        
            | Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o základních problematikách týkajících se toxikologie se zaměřením na potraviny, aditivní látky a kontaminanty potravin. Součástí je také přehled metod zpracování a analýzy vzorků. Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách. Posluchač je také kompetentní rozhodovat o vhodné metodice pro zpracování a analýzu vzorků.
 
 | 
        
            | Předpoklady | 
        
            | KALCH/C522 nebo jakékoliv instrumentální metody analytické 
 
 | 
        
            | Hodnoticí metody a kritéria | 
        
            | Ústní zkouška 
 Ústní zkouška 100%
 
 | 
    
    | Doporučená literatura | 
    | 
            
                
                
                    Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha.. 
                
                    J.P.F. D'Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.
                
                    S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.
                
                    Velíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor.. Tábor, 1999. 
                 
 
 |