| Název předmětu | Laboratoř z potravinářské biochemie |
|---|---|
| Kód předmětu | KBBV/C537 |
| Organizační forma výuky | Laboratoř |
| Úroveň předmětu | Bakalářský |
| Rok studia | nespecifikován |
| Semestr | Letní |
| Počet ECTS kreditů | 4 |
| Vyučovací jazyk | Čeština |
| Statut předmětu | nespecifikováno |
| Způsob výuky | Kontaktní |
| Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
| Doporučené volitelné součásti programu | Není |
| Vyučující |
|---|
|
| Obsah předmětu |
|
Bezpečnost práce v biochemické laboratoři, příprava pufrů, měření pH. Test pipetování, přesnost a správnost - pipetování pomocí variabilních mikropipet, spektrofotometrické ověření přesnosti a správnosti pipetování. Příprava vzorků k analýze - homogenizace, precipitace biopolymerů, centrifugace, ultrafiltrace, dialýza Chromatografická separace aminokyselin na konexi - analýza potravinových doplňků Gelová permeační chromatografie nízko- a vysokomolekulárních látek - separace směsi vysokomolekulárních a nízkomolekulárních bílkovin na Sephadexu G-150 Stanovení relativní molekulové hmotnosti bílkovin pomocí SDS-PAGE - elektroforetická separace směsi proteinů, Coomassie blue barvení, denzitometrické vyhodnocení Stanovení koncentrace proteinů - BCA, Biuretova metoda, Lowryho metoda, Bradfordova metoda, stanovení z UV spektra, stanovení čistoty proteinů Enzymy - degradace škrobu pomocí amylázy Enzymy - stanovení Michaelisovy konstanty vybraných enzymů (trypsin, chymotrypsin) Lipidy - stanovení cholesterolu v olejích závěrečná písemná zkouška
|
| Studijní aktivity a metody výuky |
| Laborování |
| Výstupy z učení |
|
Seznámení studentů se základními laboratorními technikami s ohledem na použití při analýze potravin.
Posluchač je po absolvování předmětu schopen se orientovat biochemických laboratořích. |
| Předpoklady |
|
Znalost základních analytických metod.
|
| Hodnoticí metody a kritéria |
|
Písemná zkouška
písemný test |
| Doporučená literatura |
|
| Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
| Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
|---|---|---|---|---|
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní |