| Název předmětu | Molekulárně biologické metody |
|---|---|
| Kód předmětu | KBBV/C538 |
| Organizační forma výuky | Přednáška |
| Úroveň předmětu | Bakalářský |
| Rok studia | nespecifikován |
| Semestr | Letní |
| Počet ECTS kreditů | 5 |
| Vyučovací jazyk | Čeština |
| Statut předmětu | nespecifikováno |
| Způsob výuky | Kontaktní |
| Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
| Doporučené volitelné součásti programu | Není |
| Vyučující |
|---|
|
| Obsah předmětu |
|
Fyzikálně chemické vlastnosti nukleových kyselin; funkce nukleových kyselin. Spektrofotometrie nukleových kyselin. Izolace nukleových kyselin. Elektroforéze nukleových kyselin. Replikace, transkripce, translace. Polymerázová řetězová reakce. Gen, genotyp, alely a vztahy alel. Bakteriální genom. Virový genom. Klonování DNA. GMO.
|
| Studijní aktivity a metody výuky |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace |
| Výstupy z učení |
|
Cílem je seznámit studenty se strukturou, vlastnostmi a funkcí nukleových kyselin. Zvláštní pozornost je věnována virovému a bakteriálnímu geonomu.
Studenti získají základní informace o metodách izolace nukleových kyselin a molekulárně-biologických metodách (polymerázové řetězové reakce, real-time PCR, RFLP, sekvenování, hybridizační techniky), které se dnes již běžně využívají k detekci patogenů, k průkazu pravosti potravin i k identifikaci GMO potravin a surovin. |
| Předpoklady |
|
C 501 Biologie
|
| Hodnoticí metody a kritéria |
|
Ústní zkouška
písemná práce a ústní zkouška |
| Doporučená literatura |
|
| Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
| Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
|---|---|---|---|---|
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní |