Předmět: Laboratoř analýzy potravin

« Zpět
Název předmětu Laboratoř analýzy potravin
Kód předmětu KALCH/C513
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hošková Karolína, Ing.
  • Řezková Soňa, Ing. Ph.D.
  • Švecová Blanka, Ing. Ph.D.
  • Adam Martin, doc. Ing. Ph.D.
  • Hájek Tomáš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Úvod, bezpečnost práce v laboratoři. Stanovení kyselosti a prolinu v medu. Rostlinné tuky a oleje, stanovení vybraných tukových čísel. Hořčice, stanovení sušiny, cukru a soli. Instantní nápoje, stanovení kyseliny askorbové. Ověřování kvality ovocných šťáv. Cereálie, obsah sušiny, redukující cukry. Stanovení glycidů, laktózy v mléce, titrační kyselost mléka. Cereálie, stanovení veškerých a čistých bílkovin. Stanovení alkoholu a extraktu v pivu. Analýza kyselosti a antioxidačních vlastností vína. Stanovení obsahu sušiny, tuku a chloridu sodného v sýrech. Stanovení dusičnanů v pivu a oxidu uhličitého v kypřícím prášku. Závěrečný test, hodnocení.

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače s praktickými ukázkami vybraných metod analýzy potravin stanovením některých látek v potravinách spolu se zpracováním a interpretací výsledků analýzy. Důraz je kladen také na získání zručnosti při provádění analýzy.
Předmět je praktickým doplňkem "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti může také uplatnit v rámci bakalářské práce.
Předpoklady
nespecifikováno
KALCH/C020
----- nebo -----
KALCH/C020F
----- nebo -----
KALCH/C020P

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Analýza výkonu studenta

Absolvování všech požadovaných laboratorních úloh. Závěrečná písemná práce alespoň na 50 % bodů.
Doporučená literatura
  • Davídek J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin, 1981, SNTL Praha..
  • Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha..
  • Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin: laboratorní cvičení, 2000, Ivan Straka, Újezd u Brna..
  • Velíšek J. Chemie potravin, 1999, OSSIS, Tábor..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní