Název předmětu | Laboratoř analýzy potravin |
---|---|
Kód předmětu | KALCH/C513 |
Organizační forma výuky | Laboratoř |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | 3 |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 5 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Úvod, bezpečnost práce v laboratoři. Stanovení kyselosti a prolinu v medu. Rostlinné tuky a oleje, stanovení vybraných tukových čísel. Hořčice, stanovení sušiny, cukru a soli. Instantní nápoje, stanovení kyseliny askorbové. Ověřování kvality ovocných šťáv. Cereálie, obsah sušiny, redukující cukry. Stanovení glycidů, laktózy v mléce, titrační kyselost mléka. Cereálie, stanovení veškerých a čistých bílkovin. Stanovení alkoholu a extraktu v pivu. Analýza kyselosti a antioxidačních vlastností vína. Stanovení obsahu sušiny, tuku a chloridu sodného v sýrech. Stanovení dusičnanů v pivu a oxidu uhličitého v kypřícím prášku. Závěrečný test, hodnocení.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Laborování |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je seznámit posluchače s praktickými ukázkami vybraných metod analýzy potravin stanovením některých látek v potravinách spolu se zpracováním a interpretací výsledků analýzy. Důraz je kladen také na získání zručnosti při provádění analýzy.
Předmět je praktickým doplňkem "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti může také uplatnit v rámci bakalářské práce. |
Předpoklady |
nespecifikováno
KALCH/C020 ----- nebo ----- KALCH/C020F ----- nebo ----- KALCH/C020P |
Hodnoticí metody a kritéria |
Písemná zkouška, Analýza výkonu studenta
Absolvování všech požadovaných laboratorních úloh. Závěrečná písemná práce alespoň na 50 % bodů. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |