Předmět: Instrumentální metody v analýze potravin

« Zpět
Název předmětu Instrumentální metody v analýze potravin
Kód předmětu KALCH/C522
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Švecová Blanka, Ing. Ph.D.
  • Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Úvod do předmětu, výklad pojmů. Příprava vzorku k analýze, extrakční techniky. Základy chromatografických metod. Planární techniky, plynová a kapalinová chromatografie. Základy elektromigračních metod. Analýza bílkovin. Stanovení aminokyselin. Stanovení biogenních aminů. Analýza lipidů. Identifikace a stanovení mastných kyselin. Identifikace a stanovení sacharidů. Stanovení vitamínů. Analýza senzoricky významných látek. Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách. Analýza antioxidantů a biologicky významných látek. Aktuální trendy v analýze potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s aplikacemi instrumentálních a zejména pak separačních metod pro analýzu potravin. Studenti se seznámí s komplexním postupem při analýze od přípravy vzorku až po vlastní vyhodnocení a interpretaci výsledků.
Absolvent je schopen používat moderní analytické metody jak v potravinářském průmyslu, tak v laboratořích kontrolních orgánů. Je kompetentní rozhodovat o výběru a vhodnosti analytické metodiky a dokáže úspěšně řešit některá úskalí spojená s aplikacemi instrumentálních metod v potravinářství.
Předpoklady
Student by měl mít absolvovány následující předměty: Analýza potravin Instrumentální metody analytické

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Zkouška probíhá ústní nebo písemnou formou. Student musí prokázat znalost principů a použitelnosti instrumentálních technik v analýze potravin. Dále bude prověřován přehled studenta o analýze jednotlivých skupin látek vyskytujících se v potravinách.
Doporučená literatura
  • Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin. Praha, 1988.
  • Jandera P., Churáček J. Gradient elution in column liquid chromatography, 1985, Elsevier S.P.C..
  • Lawrence J.F., Frei R.W. Chemical derivatization in liquid chromatography, 1976, Elsevier S.P.C..
  • Nollet L. M. L. Food analysis by HPLC, 2000, Marcel Dekker,Inc., New York..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní