Předmět: Senzorická analýza potravin

« Zpět
Název předmětu Senzorická analýza potravin
Kód předmětu KALCH/C880
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Červenka Libor, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Úvod do senzorické analýzy potravin. Smyslové vnímání. Anatomie a funkce smyslových receptorů I. Anatomie a funkce smyslových receptorů II. Psychometrika. Faktory ovlivňující smyslové vnímání. Metody senzorické analýzy potravin I. Metody senzorické analýzy potravin II. Senzorická jakost a její stanovení (definice, obecné metody posouzení, vlivy). Organoleptické vlastnosti vybraných druhů potravin. Praktické využití statistických metod při zpracování výsledků. Praktické ukázky senzorického hodnocení potravin pro vybrané potravinářské výrobky podle příslušných norem.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je poskytnout posluchačům teoretické a praktické znalosti v oboru senzorické analýzy potravin a potravinářských surovin. Důraz je kladen nejen na fyziologické aspekty hodnocení,ale také na výběru vhodné metody a následně vlastní zpracování a interpretaci výsledků.
Absolvent se dokáže orientovat v problematice senzorického hodnocení potravin, je schopen uplatnit své teoretické, ale i praktické znalosti v laboratořích odpovídajícího zaměření.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

písemný test - 100 % zkoušky
Doporučená literatura
  • Platné normy. ČSN, ISO, EN.
  • Pokorný. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti, 1994, ÚZPI Praha..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní