Název předmětu | Senzorická analýza potravin |
---|---|
Kód předmětu | KALCH/C880 |
Organizační forma výuky | Přednáška |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | 1 |
Semestr | Letní |
Počet ECTS kreditů | 5 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Úvod do senzorické analýzy potravin. Smyslové vnímání. Anatomie a funkce smyslových receptorů I. Anatomie a funkce smyslových receptorů II. Psychometrika. Faktory ovlivňující smyslové vnímání. Metody senzorické analýzy potravin I. Metody senzorické analýzy potravin II. Senzorická jakost a její stanovení (definice, obecné metody posouzení, vlivy). Organoleptické vlastnosti vybraných druhů potravin. Praktické využití statistických metod při zpracování výsledků. Praktické ukázky senzorického hodnocení potravin pro vybrané potravinářské výrobky podle příslušných norem.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je poskytnout posluchačům teoretické a praktické znalosti v oboru senzorické analýzy potravin a potravinářských surovin. Důraz je kladen nejen na fyziologické aspekty hodnocení,ale také na výběru vhodné metody a následně vlastní zpracování a interpretaci výsledků.
Absolvent se dokáže orientovat v problematice senzorického hodnocení potravin, je schopen uplatnit své teoretické, ale i praktické znalosti v laboratořích odpovídajícího zaměření. |
Předpoklady |
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Písemná zkouška
písemný test - 100 % zkoušky |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |