Vyučující
|
-
Moťková Petra, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Základy potravinové politiky. Potravinářská legislativa v ČR a EU - historie a současný vývoj legislativy. Evropský úřad pro potraviny (EFSA), systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Strategie bezpečnosti potravin v ČR - SVS, SRS, SZPI, ÚKZÚZ, KHS a ZU. Přehled platných dokumentů, zákonů, vyhlášek, nařízeních a norem. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. Systémy řízení kvality: mezinárodní normy: ISO 9001 a HACCP. Vztah HACCP k správné hygienické praxi (GHP), správné výrobní praxi (GMP), technické normě BRC. Správná laboratorní praxe, standardní operační postupy - SOP. Kritické body ve výrobě potravin (HACCP), rizikové kategorie potravin, dodržování hygieny a sanitace. Uvádění potravin do oběhu a označování potravin. Potraviny pro zvláštní výrobu, bioprodukce a biopotraviny. Potraviny na bázi GMO. Mikrobiologické požadavky na potraviny: nařízení 2073/2005/ES a 1441/2007/ES. Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR. Potravinářská aditiva a antimikrobiální látky. Hodnocení kvality a nezávadnosti potravin - odběr vzorku, analýza, vyhodnocení. Validace metod, referenční materiály, nové trendy z AOAC.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Projekce
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je poskytnout posluchači přehled v platné Evropské i národní legislativě potravin (vyhlášky, normy ČSN EN, ČSN ISO, ČSN ISO EN, nařízení, směrnice, rozhodnutí, doporučení, technické normy, WHO). Dále budou studenti seznámeni se systémy řízení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin podle mezinárodních norem (ISO 9001, HACCP), se systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).
Absolvent získá znalosti týkající se obecných principů systémů zachování zdravotní nezávadnosti potravin v celém potravinovém řetězci - ovládá požadavky na systémy HACCP, ISO 9000, BRC. Zná způsob sestavení kontrolních systémů pro zajištění bezpečných potravin. Definuje hlavní body, ve kterých může docházet k porušení zdravotní nezávadnosti potravin a definuje jejich kontrolu. Má znalosti o legislativních požadavcích v ČR i v Evropské Unii a orientuje se v kontrolní činnosti orgánů zajišťujících bezpečnost potravin.
|
Předpoklady
|
Nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Zkouška se skládá z přístupového testu a ústní části. Studenti před ústní částí zkoušky vyplňují předložený test a musí správně zodpovědět minimálně 60 % otázek. Pokud ani na druhý termín zkouškový test úspěšně nenapíší, postupují přesto k ústní části zkoušky. Po vyhodnocení ústní části zkoušky, kde student odpovídá na dvě tažené otázky, je ohodnocen výslednou známkou. Základem zkoušky je rozprava nad způsoby zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin a dále by měl student prokázat orientaci v právních a technických dokumentech, příp. znát terminologii.
|
Doporučená literatura
|
|