Předmět: Laboratoř z obecné mikrobiologie II

« Zpět
Název předmětu Laboratoř z obecné mikrobiologie II
Kód předmětu KBBV/C516
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šilha David, doc. Ing. Ph.D.
  • Pejchalová Marcela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Stanovení letální doby, teploty. Vliv pH. Vliv osmotického tlaku a UV světla na růst mikroorganismů. Vliv desinfekčních prostředků. Vliv antibiotik. Působení barviv na mikroorganismy. Stanovení počtu mikroorganismů na povrchu předmětů. Stanovení čistoty vody. Biochemické testy založené na přeměně sacharidů. Biochemické testy založené na přeměně dusíkatých látek. Ostatní biochemické testy. Biochemický klín, diagnostické mikrotesty, identifikační program TNW. Identifikační testy kvasinek (auxanogramy, zymogramy). Závěrečná práce: identifikace neznámého vzorku na základě vyšetření mikroskopického, makroskopického a na základě biochemických testů. Kontrolní test.

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování
Výstupy z učení
Praktické procvičení učiva probíraného v teoretických základech na přednáškách obecné mikrobiologie - vliv vnějších podmínek na růst a rozmnožování mikroorganismů, principy a provedení biochememických testů pro identifikaci mikroorganismů kultivačními technikami. Posluchači si rovněž prakticky procvičí stanovení počtu mikroorganismů ve vzduchu, vodě a na povrchu předmětů.
Student se po absolvování laboratoří orientuje v klasických kultivačních technikách a identifikaci mikroorganismů pomocí biochemických testů.
Předpoklady
KBBV/C509

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Posouzení zadané práce, Systematické pozorování

Klasifikovaný zápočet je udělován na základě absolvování všech úloh, vypracování protokolů, písemného testu a samostatné práce - identifikace neznámého vzorků jednoho nebo i směsi mikroorganismů, se kterými se student setkal v průběhu laboratorních cvičení.
Doporučená literatura
  • Šilhánková L., Demnerová K. Návody pro laboratoře z mikrobiologie. SNTL Praha, 1985..
  • Vytřasová J., Bílková Z. Z.: Návody pro laboratoře z mikrobiologie. Univerzita Pardubice, 1998..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní