Předmět: Optické mikroskopické metody

« Zpět
Název předmětu Optické mikroskopické metody
Kód předmětu KBBV/C535
Organizační forma výuky Laboratoř + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Královec Karel, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Zásady bezpečnosti práce v biologické laboratoři. Základy práce se světelným mikroskopem. Metody zvyšující kontrast zobrazení ve světelném mikroskopu (temné pole, fázový kontrast, DIC). Příprava nativního preparátu. Vitální barvení, rostlinná buňka a organely. Mitóza, barvení, pozorování chromozómů.Meióza. Trvalý preparát, nátěr krve, panoptické barvení. Morfologie živočišné buňky. Diferenciální rozpočet leukocytů. Cytometrie - měření velikosti buněk.Počítání buněk. Biochemické vyšetření moče, základní mikroskopické vyšetření močového sedimentu. Pletiva. Video - ultrastruktura rostlinných a živočišných buněk, mitóza, meióza, cytokineze.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování
Výstupy z učení
Cílem předmětu je především to, aby studenti dokonale zvládli práci se světelným mikroskopem včetně speciálních mikroskopických metod (tmavé pole, fázový kontrast, Nomarského diferenciální interferenční kontrast).
Posluchač je po absolvování předmětu schopen práce se světelným mikroskopem a je schopen připravovat preparáty pro tento mikroskop.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Zkouška je písemná a skládá se ze závěrečného testu a studenti musí správně zodpovědět minimálně 60 % otázek.
Doporučená literatura
  • Návody jsou k dispozici ve STAGu.
  • Berger J., Holinka J. Základní biologická cvičení. Skriptum Univerzity Pardubice 1995.
  • Hejtmánek M. Úvod do světelné mikroskopie. Skriptum UP Olomouc 2001. 2001.
  • Paleček J. Biologie buňky. I. Základy mikroskopické cytologie. Vydavatelství Karolinum, Praha 1996.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní