Vyučující
|
-
Čegan Alexander, prof. Ing. CSc.
-
Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Minerální látky - rozdělení, jejich funkce. Biochemické a fyziologické aspekty minerálních látek v potravinách. Změny v metabolismu a funkci v důsledku úpravy potravin. Metody stanovení v potravinách Aminokyseliny a bílkoviny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách Konverze aminokyselin na speciální produkty (hormony, neurotransmitery), důsledky pro biochemii potravin Enzymy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny a vliv na zpracování potravin. Sacharidy a cukerné deriváty v potravinách ? výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. Tuky a jiné lipidy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Žluknutí tuků, kažení potravin. Metody stanovení v potravinách Oxidované lipidy ve výživě, význam pro biochemii potravin Vitamíny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. Hormony v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků - význam pro biochemii potravin Látky s antioxidačním účinkem, metody měření antioxidační aktivity se zaměřením na analýzu potravin Cizorodé látky (xenobiotika) v potravinách, kontaminující látky, aditiva, rezidua biopreparátů a léčiv v potravním řetězci. Makronutrienty a mikronutrienty, význam suplementů v biochemii potravin. Antibiotika - struktura, výroba, použití v lékařství, zemědělství a potravinářství Funkční potraviny, potraviny nového typu. Geneticky modifikované potraviny
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
|
Výstupy z učení
|
Předmět navazující a vycházející z předmětu Obecná biochemie (C510), jehož cílem je ukázat souvislosti mezi látkami důležitými pro potravinářský průmysl a jejich osudem v organismu, jak tyto látky pozitivně nebo negativně ovlivní biochemické pochody.
Student bude schopen porozumět vlivu potravinářsky významných látek na organismus na molekulární úrovni
|
Předpoklady
|
C510 - Obecná biochemie
KBBV/C510
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
písemná zkouška - 60% ústní zkouška
|
Doporučená literatura
|
-
Hoza, Ignác. Potravinářská biochemie III.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2006. ISBN 80-7318-396-X.
-
Velíšek J. Chemie Potravin 1-3. Praha, 1999.
|