Předmět: Potravinářská biochemie

« Zpět
Název předmětu Potravinářská biochemie
Kód předmětu KBBV/C536
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Čegan Alexander, prof. Ing. CSc.
  • Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Minerální látky - rozdělení, jejich funkce. Biochemické a fyziologické aspekty minerálních látek v potravinách. Změny v metabolismu a funkci v důsledku úpravy potravin. Metody stanovení v potravinách Aminokyseliny a bílkoviny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách Konverze aminokyselin na speciální produkty (hormony, neurotransmitery), důsledky pro biochemii potravin Enzymy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny a vliv na zpracování potravin. Sacharidy a cukerné deriváty v potravinách ? výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. Tuky a jiné lipidy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Žluknutí tuků, kažení potravin. Metody stanovení v potravinách Oxidované lipidy ve výživě, význam pro biochemii potravin Vitamíny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. Hormony v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků - význam pro biochemii potravin Látky s antioxidačním účinkem, metody měření antioxidační aktivity se zaměřením na analýzu potravin Cizorodé látky (xenobiotika) v potravinách, kontaminující látky, aditiva, rezidua biopreparátů a léčiv v potravním řetězci. Makronutrienty a mikronutrienty, význam suplementů v biochemii potravin. Antibiotika - struktura, výroba, použití v lékařství, zemědělství a potravinářství Funkční potraviny, potraviny nového typu. Geneticky modifikované potraviny

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
Předmět navazující a vycházející z předmětu Obecná biochemie (C510), jehož cílem je ukázat souvislosti mezi látkami důležitými pro potravinářský průmysl a jejich osudem v organismu, jak tyto látky pozitivně nebo negativně ovlivní biochemické pochody.
Student bude schopen porozumět vlivu potravinářsky významných látek na organismus na molekulární úrovni
Předpoklady
C510 - Obecná biochemie
KBBV/C510

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

písemná zkouška - 60% ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Hoza, Ignác. Potravinářská biochemie III.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2006. ISBN 80-7318-396-X.
  • Velíšek J. Chemie Potravin 1-3. Praha, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní