Předmět: Laboratoř z potravinářské biochemie

« Zpět
Název předmětu Laboratoř z potravinářské biochemie
Kód předmětu KBBV/C537
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Štěpánková Šárka, Mgr. Ph.D.
  • Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Bezpečnost práce v biochemické laboratoři, příprava pufrů, měření pH. Test pipetování, přesnost a správnost - pipetování pomocí variabilních mikropipet, spektrofotometrické ověření přesnosti a správnosti pipetování. Příprava vzorků k analýze - homogenizace, precipitace biopolymerů, centrifugace, ultrafiltrace, dialýza Chromatografická separace aminokyselin na konexi - analýza potravinových doplňků Gelová permeační chromatografie nízko- a vysokomolekulárních látek - separace směsi vysokomolekulárních a nízkomolekulárních bílkovin na Sephadexu G-150 Stanovení relativní molekulové hmotnosti bílkovin pomocí SDS-PAGE - elektroforetická separace směsi proteinů, Coomassie blue barvení, denzitometrické vyhodnocení Stanovení koncentrace proteinů - BCA, Biuretova metoda, Lowryho metoda, Bradfordova metoda, stanovení z UV spektra, stanovení čistoty proteinů Enzymy - degradace škrobu pomocí amylázy Enzymy - stanovení Michaelisovy konstanty vybraných enzymů (trypsin, chymotrypsin) Lipidy - stanovení cholesterolu v olejích závěrečná písemná zkouška

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování
Výstupy z učení
Seznámení studentů se základními laboratorními technikami s ohledem na použití při analýze potravin.
Posluchač je po absolvování předmětu schopen se orientovat biochemických laboratořích.
Předpoklady
Znalost základních analytických metod.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

písemný test
Doporučená literatura
  • Laboratorní návody.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní