Předmět: Moderní technologické procesy

« Zpět
Název předmětu Moderní technologické procesy
Kód předmětu UECHI/C026
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mikulášek Petr, prof. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Specifická problematika biotechnologií. Rozdělení bioreaktorů, jejich nejběžnější typy a způsoby jejich provozování. Faktory určující volbu typu reaktoru. Fermentory s pneumatickým promícháváním, fermentory bez nucené a s nucenou cirkulací kapaliny. Fermentory s mechanickým mícháním. Klasické separační metody v biotechnologiích, separace pomocí afinitní chromatografie, extrakce zkapalněnými a nadkritickými plyny. Environmentální inženýrství, obecné základy biologických čistírenských procesů. Technologie pro zpracování některých typů odpadních vod. Klasifikace membránových procesů. Tlakové membránové procesy. Elektrodialýza. Pervaporace, membránová separace plynů, membránová destilace. Membránové kontaktory a bioreaktory. Kombinace membránových a klasických procesů. Vybrané průmyslové aplikace membránových procesů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u posluchače komplexní představu o řešení složitějších uspořádání biotechnologických a membránových procesů včetně jejich vybraných aplikací se zaměřením na ochranu životního prostředí.
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základních výpočtových metodách, jednotkových operacích a jejich aplikacích. Je kompetentní rozhodovat o podmínkách vedoucích ke zjednodušeným řešením. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětů "Bioinženýrství" a "Membránové procesy".
Předpoklady
Základy fyzikální chemie, Chemické inženýrství I

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.
Doporučená literatura
  • Ditl P. Chemické reaktory. ČVUT, Praha, 2000.
  • Dojčanský J., Longauer J. Chemické inžinierstvo II. Vydavatelstvo MALÉ CENTRUM, 2000.
  • Kaštánek F. Bioinženýrství. Academia, Praha, 2000.
  • Mulder M. Basic Principles of Membrane Technology. Kluver Academic Publisher, Dordrecht, 2000.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ochrana životního prostředí (2013) Kategorie: Ekologie a ochrana životního prostředí 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ochrana životního prostředí (2014) Kategorie: Ekologie a ochrana životního prostředí 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ochrana životního prostředí (2015) Kategorie: Ekologie a ochrana životního prostředí 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2013) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ochrana životního prostředí (2016) Kategorie: Ekologie a ochrana životního prostředí 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2015) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2015) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2014) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Chemie a technická chemie (2013) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Ekonomika a management chemických a potravinářských podniků (2014) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní