Předmět: Procesy a zařízení potravinářských výrob

« Zpět
Název předmětu Procesy a zařízení potravinářských výrob
Kód předmětu UECHI/C505
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Jiránková Hana, Ing. Dr.
  • Cakl Jiří, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Vymezení základních pojmů, technické, ekonomické, ekologické a bezpečnostní aspekty potravinářských výrob, základní bilanční úvahy, materiálové provedení potrubí a aparátů Mechanické operace Drcení, mletí, třídění, granulace, doprava tuhých částic, obaly Hydromechanické operace. Základy potravinářské reologie a reometrie, hydrostatika, hydrodynamika, tok a doprava tekutin, čerpadla Míchání tekutin, usazování v gravitačním a odstředivém poli. Filtrace, koláčová, hloubková, dynamická, membránové separační procesy. Operace sdílení a výměny tepla, mechanismy sdílení tepla, odparky, kondenzátory, chladiče, zmrazování potravin, vedení tepla, přestup, prostup, výpočet izolací, zjednodušený výpočet tepelného výměníku Operace sdílení a výměny hmoty, fázová rovnováha, mechanismy sdílení hmoty, základní typy výpočtu procesů s protiproudým stykem dvou fází. Destilace (rovnovážná, diferenciální), rektifikace. Extrakce, extrakce z kapaliny, extrakce z tuhé fáze (vyluhování), superkritická extrakce. Sušení. Konvekční, kontaktní, radiační a sublimační sušení (lyofilizace), charakteristiky sušícího prostředí, vlhkost materiálu, křivka sušení, základní zařízení . Chemické reaktory a bioreaktory.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Nácvik dovedností
  • Kontaktní výuka - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 70 hodin za semestr
  • Příprava na dílčí test - 30 hodin za semestr
  • Projekt individuální - 25 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 28 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je vytvořit u studentů představu o základních potravinářských operacích a odpovídajícím aparaturním vybavení.
Student se po absolvování předmětu orientuje v základních procesech a v aparaturním vybavení potravinářských výrob. Zná základní terminologii a měl by být schopen zvyšovat své znalosti studiem specializované odborné literatury. Má vytvořen základ pro odbornou komunikaci s technology a ostatním technickými pracovníky potravinářských výrob.
Předpoklady
Matematika I, Základy fyzikální chemie

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti také prověřovány testem a jeho výsledky jsou započítány do celkové klasifikace.
Doporučená literatura
  • Cakl J. a kol. Příručka k chemickoinženýrským výpočtům I. Univerzita Pardubice, 2001.
  • Cakl, Jiří . Úvod do procesů a zařízení potravinářských výrob I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-671-4.
  • Drdák M., Studnický J., Mórová E., Karovičová J. Základy potravinárskych technológií. 1996.
  • Himmelblau D.M. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering. Prentice Hall PTR, 1996.
  • Kadlec, Pavel. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: Key Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
  • Lecjaks Z. a kol. Chemické inženýrství I. VŠCHT Pardubice, 1993.
  • Singh R.P. Introduction to Food Engineering, 3 vydání. Academic Press, 2001.
  • Smith P.G. Introduction to Food Process Engineering. 2003.
  • Volák Z a kol. Chemické inženýrství II. VŠCHT Pardubice, 1993.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní