Vyučující
|
-
Jiránková Hana, Ing. Dr.
-
Cakl Jiří, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Vymezení základních pojmů, technické, ekonomické, ekologické a bezpečnostní aspekty potravinářských výrob, základní bilanční úvahy, materiálové provedení potrubí a aparátů Mechanické operace Drcení, mletí, třídění, granulace, doprava tuhých částic, obaly Hydromechanické operace. Základy potravinářské reologie a reometrie, hydrostatika, hydrodynamika, tok a doprava tekutin, čerpadla Míchání tekutin, usazování v gravitačním a odstředivém poli. Filtrace, koláčová, hloubková, dynamická, membránové separační procesy. Operace sdílení a výměny tepla, mechanismy sdílení tepla, odparky, kondenzátory, chladiče, zmrazování potravin, vedení tepla, přestup, prostup, výpočet izolací, zjednodušený výpočet tepelného výměníku Operace sdílení a výměny hmoty, fázová rovnováha, mechanismy sdílení hmoty, základní typy výpočtu procesů s protiproudým stykem dvou fází. Destilace (rovnovážná, diferenciální), rektifikace. Extrakce, extrakce z kapaliny, extrakce z tuhé fáze (vyluhování), superkritická extrakce. Sušení. Konvekční, kontaktní, radiační a sublimační sušení (lyofilizace), charakteristiky sušícího prostředí, vlhkost materiálu, křivka sušení, základní zařízení . Chemické reaktory a bioreaktory.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Nácvik dovedností
- Kontaktní výuka
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 70 hodin za semestr
- Příprava na dílčí test
- 30 hodin za semestr
- Projekt individuální
- 25 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 28 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je vytvořit u studentů představu o základních potravinářských operacích a odpovídajícím aparaturním vybavení.
Student se po absolvování předmětu orientuje v základních procesech a v aparaturním vybavení potravinářských výrob. Zná základní terminologii a měl by být schopen zvyšovat své znalosti studiem specializované odborné literatury. Má vytvořen základ pro odbornou komunikaci s technology a ostatním technickými pracovníky potravinářských výrob.
|
Předpoklady
|
Matematika I, Základy fyzikální chemie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti také prověřovány testem a jeho výsledky jsou započítány do celkové klasifikace.
|
Doporučená literatura
|
-
Cakl J. a kol. Příručka k chemickoinženýrským výpočtům I. Univerzita Pardubice, 2001.
-
Cakl, Jiří . Úvod do procesů a zařízení potravinářských výrob I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-671-4.
-
Drdák M., Studnický J., Mórová E., Karovičová J. Základy potravinárskych technológií. 1996.
-
Himmelblau D.M. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering. Prentice Hall PTR, 1996.
-
Kadlec, Pavel. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: Key Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
-
Lecjaks Z. a kol. Chemické inženýrství I. VŠCHT Pardubice, 1993.
-
Singh R.P. Introduction to Food Engineering, 3 vydání. Academic Press, 2001.
-
Smith P.G. Introduction to Food Process Engineering. 2003.
-
Volák Z a kol. Chemické inženýrství II. VŠCHT Pardubice, 1993.
|