| Název předmětu | Laboratoř z obecné mikrobiologie I |
|---|---|
| Kód předmětu | KBBV/C509 |
| Organizační forma výuky | Laboratoř |
| Úroveň předmětu | Bakalářský |
| Rok studia | nespecifikován |
| Semestr | Zimní |
| Počet ECTS kreditů | 3 |
| Vyučovací jazyk | Čeština |
| Statut předmětu | nespecifikováno |
| Způsob výuky | Kontaktní |
| Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
| Doporučené volitelné součásti programu | Není |
| Vyučující |
|---|
|
| Obsah předmětu |
|
Bezpečnost a zásady práce v mikrobiologické laboratoři, vybavení laboratoře, způsoby sterilace a desinfekce, zásady aseptické práce, základní terminologie, příprava skla. Mikroskop, principy světelné mikroskopie, složení mikroskopu, seřízení optické osy, práce s imersním objektivem, mikroskopie v zástinu. Trvalé preparáty, nativní preparát, jednoduché barvení. Diferenciační barvení, diagnostické barvení, morfologie bakteriální buňky, uspořádání v zorném poli. Barvení podle Grama, negativní barvení. Barvení spor a pouzder. Barvení volutinu, bílkovin a jader kvasinek. Měření velikosti buněk, pozorování mikroorganismů v zástinu. Příprava a rozlévání živných půd. Nácvik očkování různými technikami, izolace čisté kultury, uchovávání a oživování bakteriálních kultur. Růst mikroorganismů v pevných a tekutých živných půdách. Identifikace kvasinek, tvorba pseudomycelia a blastospor. Mikroskopie plísní, příprava sklíčkových kultur a obrovských kolonií plísní. Zjišťování pohyblivosti mikroorganismů, stanovení počtu buněk v Bürkerově komůrce. Náhradní laboratoře, kontrolní test.
|
| Studijní aktivity a metody výuky |
| Laborování |
| Výstupy z učení |
|
Cílem studenta je praktické seznámení studenta se zásadami a principy práce v mikrobiologické laboratoři, manipulace s mikroskopem a příprava nejrůznějších typů preparátů, příprava živných médií. Studenti si osvojí techniky očkování a kultivace mikroorganismů a naučí se zhodnotit nárůst nejrůznějších typů mikroorganismů na živných půdách.
Student ovládá základní principy mikrobiologické práce (aseptická práce), umí zacházet s mikroskopem, připravovat živná média a inokulovat a kultivovat mikroorganismy. |
| Předpoklady |
|
KBBV/C501 a KBBV/C502
KBBV/C407 ----- nebo ----- KBBV/C501 a zároveň KBBV/C535 |
| Hodnoticí metody a kritéria |
|
Písemná zkouška, Systematické pozorování
Zápočet je udělován po absolvování všech laboratorních úloh, vypracování příslušných protokolů a napsání kontrolního testu. |
| Doporučená literatura |
|
| Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
| Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
|---|---|---|---|---|
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
| Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |