Klíčové studijní výstupy
|
Absolvent studijního oboru je vysokoškolsky vzdělaným pracovníkem určeným pro samostatnou činnost v analytické laboratoři. Je specializován pro práci v laboratoří se zaměřením na analýzu biologického materiálu, klinickou biochemii, mikrobiologii, imunologii a imunochemii, toxikologii, příp. dalších. Ovládá práce spojené s odběrem, zpracováním, uchováváním a analýzou biologických materiálů určených k vyšetření různými analytickými metodami. Absolvent ovládá také činnosti spojené s obsluhou laboratorní techniky. Zná principy měření, způsoby kalibrace přístrojů a validace měření, výpočetní techniky a zpracování dat včetně kalibračních systémů. S využitím odborné literatury sestavuje metodiky pro rutinní použití, zná pravidla ekonomiky provozu a dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v laboratoři. Absolventi se uplatní v oblasti tzv. laboratorní medicíny a diagnostiky, najdou uplatnění v analytických, kontrolních a referenčních laboratořích veterinárních ústavů, zařízeních pro výrobu biopreparátů a léčiv, v kriminalistických ústavech, v soukromých analytických laboratořích, ve výzkumných ústavech, laboratořích Akademie věd a v dalších institucích provádějících analýzy biologických materiálů při testování různých látek, léků, reagencií, geneticky modifikovaných organismů. Další možností uplatnění absolventů je příprava a výroba primárních reagencií pro diagnostické soupravy, ověřování jejich kvality, také vývoj a vyhledávání nových diagnostických postupů a metod. Další možností je práce ve farmaceutickém i kosmetickém průmyslu při vývoji nových preparátů, výrobků, ověřování jejich kvality a účinků, zdravotní nezávadnosti. Absolvent oboru se uplatní i při vývoji a výrobě vakcín a autovakcín a dalších bioaktivních látek. Svoje znalosti z oblasti instrumentální analýzy ve spojení s analýzou biologických materiálů může absolvent uplatnit i v oboru toxikologie (testování chemických látek, jejich nezávadnosti pro životní prostředí i pro lidskou populaci), v oblasti analýzy životního prostředí (voda, vzduch, půda), ale i v potravinářském průmyslu např. při ověřování kvality potravin i jejich výchozích surovin, kontrole nezávadnosti potravinářských výrobků, jejich deklarovaného složení, příp. průkazu geneticky modifikovaných potravin, surovin.
|